Budi dio naše mreže
Izbornik

Adventski susret 'Maranatha – Dođi' kod benediktinki Sv. Marije u Zadru

Zadar (IKA)

„Maranatha, Dođi - Iščekivanje dolaska Gospodina našega Isusa Krista“ naziv je adventskog duhovno-umjetničkog programa kojeg su priredile benediktinke Svete Marije i Osnovna glazbena škola Sv. Benedikta u petak 20. prosinca u crkvi Sv. Marije u Zadru.

Adventsku večer kod koludrica činila su tri dijela: koncert učenika OGŠ-a Sv. Benedikta, Uprizorenje „Deset djevica“ (Mt: 25, 1-13) te izložba Ora et Labora u kapitularnoj dvorani samostana. To pokazuje dio onoga što baštine benediktinke kao najstarija redovnička zajednica u Hrvatskoj postojana jedno tisućljeće: glazbenu pouku tijekom stoljeća i vrijedno rukotvorno stvaralaštvo.

Na koncertu je školski zbor izveo Panis angelicus (A. Čelar), školski orkestar Dječju simfoniju, I. stavak, ulomak (L. Mozart), a školski zbor i orkestar skladbu Božić je (N. Krpetić) pod ravnanjem prof. Gordane Cecić. Petra Ušljebrka za gitarom je svirala Ti silaziš s nebesa (Sv. A. M. de Ligouri), Iskra Vodanović narodnu Vehni, vehni fijolica (klarinet), a Dunja Savić za klavirom Ljubicu (D. Pejačević). Klara Čop na violini i Jerko Brala za gitarom izveli su Valcer (W. A. Mozart), Toma Maté za klavirom Preludij u d molu 3/VI (J. S. Bach), Rita Peša za harfom Kolu (B. Andres), Mareta Car na oboi Preludij (A. Corelli), Filip Miljanović na harmonici Sonatinu u starom stilu (W. Bernau), Roko Žmikić Mazurku u B-duru, op. 7 (B. Chopin) i Petra Knez na flauti Adagio (W. A. Mozart).

Točke su pripremili profesori iz škole Miljenko Bajat, Zorica Bruketa, Ante Buturić, Gordana Cecić, Loreta Čanković, Tatjana Jergan Botunac, Silvana Milišić Šoša, Branka Milković Dolički, Alfredo Patrk, Nives Rački, Ivana Šoša Tošić i Hrvoje Šteko.

Školarci glazbenici nastupaju u raznim dijelovima Hrvatske, a u redovitosti svoga odgoja i obrazovanja i humanitarno djeluju. Nedavno su na blagdan sv. Nikole nastupali u Domu za stare i nemoćne na Boriku u Zadru gdje su dolaskom i glazbom darovali i oraspoložili štićenike toga Doma.

Osnovnu glazbenu školu sv. Benedikta pohađa više od 120 učenika u šest razreda predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja. Škola djeluje 10,5 godina a u njoj se poučava na sljedećih osam instrumenata: klaviru, harmonici, violini, gitari, harfi, oboi, flauti i klarinetu. Ravnatelj škole je prof. Igor Cecić.

Nakon koncerta benediktinke su, sa svijećama u rukama, na latinskom koralnom napjevu uprizorile prispodobu o deset djevica.

Riječ je o pet mudrih i pet ludih djevica koje nisu mislile na dolazak svoga Zaručnika jer su ih zemaljske brige i pripreme omele u nabavci bitnoga, ulja kojim bi upalile svjetiljku. Iako su mudre djevice isprva odbile dati plam svoje svijeće ludima, ipak su se potaknute milosrđem predomislile i dale im da na njihovim svijećama upale svoje svijeće. Koludrice su tada zajedno pjevale latinski napjev ‘Pripremite svjetiljke, evo dolazimo, evo Zaručnika, izađite mu ususret’. „Tim prikazom htjeli smo staviti naglasak na potrebu bdjenja i budnosti. Bdijte, bdijte, jer ne znate časa kad dolazi Zaručnik. Mi koludrice u došašću osobito puno i intenzivno molimo. Svaki dan pjevamo antifone Maranatha – Dođi, Gospodine Isuse. Sve pozivamo na bdjenje i duhovnu pripremu duša za dolazak Gospodnji koji očekujemo“, rekla je m. Anastazija Čizmin, opatica zadarskih benediktinki. Zahvalila je na radu i trudu profesorima Glazbene škole Sv. Benedikta čije su koludrice utemeljiteljice, kao i djeci polaznicima i njihovim roditeljima za povjerenje.

Na izložbi Ora et Labora bili su izloženi ručni radovi koludrica iz njihove radionice, vezovi na tekstilu i čipki, kao i razni motivi preslikani u emajlu i na pergameni, poput inicijala i prizora iz kodeksa u 13., 14. st. Fotografije na izložbi prikazuju uništenje benediktinskog samostana i samostanske crkve Sv. Marije u Drugom svjetskom ratu, povratak benediktinki u svečanoj procesiji iz sjemeništa Zmajević u njihov klauzurni dom gdje su živjele 27 godina dok se samostan temeljno obnovio te imena koludrica koje su prešle iz sjemeništa u obnovljeni Samostan sv. Marije 27. rujna 1970. g. U svečanosti povratka 1970. g., uz zadarskog nadbiskupa Marijana Oblaka bili su i svi hrvatski biskupi te kardinal Franjo Kuharić. Koludrice su prigodno obilježile 45. obljetnicu toga povratka 27. rujna 2015. g.

Sudionike je dolaskom podržao i zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Čestitao je djeci na glazbenom stvaralaštvu i koludricama na dragocjenom služenju Crkvi i narodu. Poželio im je blagoslovljenu još jednu godinu u življenju njihove karizme na načelima sv. Benedikta, zaštitnika Europe koji je preobrazio Europu molitvom, knjigom i plugom.