Budi dio naše mreže
Izbornik

Adventski susret redovnica vinkovačke regije

Vinkovci (IKA)

U Franjevačkom samostanu sv. Antuna u Vinkovcima u subotu, 9. prosinca održan je susret redovnica vinkovačke regije.

Samostan je izabran za mjesto duhovne obnove jer je na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije započela Jubilarna proslava 800. godišnjice od živih jaslica u Grecciu.

Duhovni nagovor održao je fra Matija Antun Mandić, OFMConv.

Na početku predavanja fra Matija je govorio o prvim živim jaslicama koje je napravio sv. Franjo u mjestu Greccio na sam dan Isusova rođenja. Pročitao je odlomak Prvog  životopisa sv. Franje u kojem Toma Čelanski opisuje što je sv. Franjo učinio kakao bi se pripravio za slavlje Božića 1223. Sv. Franjo zamolio je svoga prijatelja Ivana: „Ako želiš da ovogodišnji Božić proslavimo u Grecciu, požuri se i brižljivo pripravi što ću ti reći. Želio bih obnoviti uspomenu na ono dijete koje je rođeno u Betlehemu i na njegove djetinje potrebe i neprilike, tj. kako je bilo smješteno u jaslice i položeno na slamu u nazočnosti vola i magarca da bi se to moglo tjelesnim očima gledati“. Rekao je da Isus nije slučajno izabrao jasle za svoje rođenje, jer jasle su mjesto u koje se odlaže hrana za životinje, a Isus je upravo htio biti hrana za nas.

U drugom dijelu predavanja fra Matija je govorio o duhovnoj dimenziji jaslica. „Sv. Franju je privukla Božja malenost i zato je svoju subraću nazvao Manja braća. Bog je stvorio ovaj svijet iz ljubavi da bi čovjek mogao uživati  u toj Božjoj svemogućnosti. Govorio je o prvim ljudima koji su iznevjerili tu Božju ljubav, o prorocima koje je Bog slao i po njima iskazivao  svoju brigu za čovjeka.  Na kraju je poslao svoga Sina koji se utjelovio i postao čovjekom“.

Fra Matija je postavio sestrama pitanja za razmišljanje: „Kakav je moj odnos prema Bogu? Da li mu se svakodnevno klanjam? Da li mu prikazujem svoju malenost? Da li ga hvalim i slavim? I naglasio je da me Bog pozvao na svetost.  Također je rekao da iz jaslica još možemo iščitati poslušnost, čistoću i siromaštvo. Trebali bi se pitati koliko smo poslušni Božjoj volji? Uzimamo li svakodnevno svoj križ kao blagoslov da se Bog po njemu proslavi? Kako živim svoje siromaštvo i skromnost?“

Naglasio je da Bogu zahvaljujemo na svemu što nam daje i da je slobodno srce ono koje je spremno na odricanje. Isus je uzeo obličje djeteta kako ga se ne bi bojali nego da bi ga ljubili jer je malo dijete je čisto, jednostavno i iskreno.

Nakon predavanja sestre su se družile uz okrepu, a zatim je uslijedilo klanjanje u tišini pred Presvetim Oltarskim Sakramentom te prilika za sakrament pomirenja. Susret je zaključen zajedničkom molitvom Prve Večernje. Na kraju su se sestre prošetale do centra grada da bi pogledale „Advent u Vinkovcima“.

Na susretu su sudjelovale Milosrdne sestre sv. Križa iz Vinkovaca, Bošnjaka i Privlake, Službenice Milosrđa iz Vođinaca te Služavke Malog Isusa iz Vinkovaca.

Ključne riječi:
Advent redovnice