Budi dio naše mreže
Izbornik

AKD „Jeronim“ obilježio 108. godišnjicu smrti Rudolfa Eckerta

Rijeka (IKA)

U povodu 108. godišnjice smrti Rudolfa Eckerta (27. veljače 1889. – 12. ožujka 1915.), predstavnici Akademskog katoličkog društva „Jeronim“ pohodili su u ponedjeljak 13. ožujka njegov grob na trsatskom groblju, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Predstavnici AKD-a „Jeronim“ su, predvođeni predsjednicom Majom Šimičić Roksandić i trsatskim župnikom fra Zoranom Bibićem, na Eckertov grob položili cvijeće i upalili svijeću.

Rodolf Eckert bio je novinar i publicist, član Hrvatskog katoličkog pokreta. Godine 1912. započeo je s Petrom Roguljom i Milanom Pavelićem uređivati „Riječke novine“ čiji je prvi broj izišao 8. prosinca te godine u izdanju kapucinske „Kuće dobre štampe“ i Tiskarskog zavoda „Mirjam“.

„Riječke novine“ bile su jedna od temeljnih odrednica riječkoga i hrvatskoga duhovnoga i kulturnoga identiteta početka 20. stoljeća i predstavljaju vrhunski domet hrvatskoga novinarstva, svojevrstan i neponovljiv medijski fenomen.

Eckert je bio član Hrvatskoga katoličkog seniorata i blisko je surađivao s biskupom Antunom Mahnićem.

Kad su u kolovozu 1914. odlukom vlasti „Riječke novine“ obustavljene zbog naglašene hrvatske orijentacije, Eckert ih sa suradnicima premješta u Zagreb gdje nastavljaju redovito izlaziti pod nazivom „Novine“ i njegovim glavnim uredništvom do prerane smrti, 12. ožujka 1915. godine.

Obolio je u vojsci od leukemije i preminuo u tadašnjoj gradskoj bolnici koja se nalazila u blizini riječkog kapucinskog samostana.

Najprije je pokopan na groblju Kozali odakle su njegovi posmrtni ostaci preneseni 1935. godine na trsatsko groblje, gdje mu je u neposrednoj blizini kapele sv. Mihovila i danas skroman i često cvijećem i svijećama ukrašen grob.