Budi dio naše mreže
Izbornik

Alain Terrenoire izabran za predsjednika, a Mislav Ježić i Pavo Barišić za članove Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije

Strasbourg (IKA)

Predsjednik i bivši predsjednik Hrvatske paneuropske unije akademik Mislav Ježić i prof. dr. Pavo Barišić ponovno su izabrani u Predsjedništvo Međunarodne paneuropske unije, a dosadašnji predsjednik Alain Terrenoire potvrdio je svoj novi petogodišnji mandat na čelu ove organizacije. Tako je odlučilo 200 zastupnika iz 22 europske države na Generalnoj skupštini koja je ovoga vikenda zasjedala u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

U Predsjedništvo su također izabrani prof. dr. Franjo Topić iz Bosne i Hercegovine, Bernd Posselt, Johannes Kijas, dr. Dirk Herman Voβ iz Njemačke, dr. Andrej Lepavcov iz Makedonije, prof. dr. Gordana Đurović iz Crne Gore, Walburga Habsburg Douglas iz Švedske, Anna Zaborska iz Slovačke, Rainhard Kloucek iz Austrije, dr. Anna Grünwald iz Mađarske, Carlos Uriarte Sanchez iz Španjolske i Jean Paul Picaper iz Francuske.

Na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Anna Zaborska izabrana je za izvršnu dopredsjednicu, Mislav Ježić, Walburga Habsburg Douglas i Dirk Herman Voβ izabrani su za dopredsjednike, Pavo Barišić izabran je za glavnog tajnika, a Johannes Kijas za rizničara Paneuropske unije. Predsjedništvo je za zamjenika glavnoga tajnika izabralo bivšeg predsjednika Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Vanju Gavrana.


Predsjednik Terrenoire u svom se govoru osvrnuo na svoje prethodnike, velike vizionare svoga vremena osnivača Paneuropske unije Richarda Coudenhovea Kalergija i dugogodišnjeg predsjednika nadvojvodu Otta von Habsburga, ali je dao i naglasak na zemlje jugoistoka Europe. „Što prije moramo u Europsku uniju integrirati Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Srbiju. To se treba učiniti sagledavajući njihove specifične položaje, ali ne po kriterijima koji su postojali prije 25 godina“, naglasio je Terrenoire.


Na Skupštini su kao posebni gosti govorili i potpredsjednik Europskog parlamenta Rainer Wieland i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman na skupu je govorio o prioritetima predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Osvrnuo se i na zemlje europskog jugoistoka koje teže ulasku u Europsku uniju. „Hrvatska razumije zemlje tog dijela Europe i vjerujem da će Zagrebački samit u svibnju biti prilika za definiranje politike za jugoistočnu Europu u idućem desetljeću. Snažno podržavamo otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nadam se da će oni početi i prije samita u Zagrebu“, rekao je Radman.

Skupština, na kojoj je sudjelovalo 14 zastupnika iz Hrvatske završila je usvajanjem teksta deklaracije, priopćila je Hrvatska paneuropska unija.