Budi dio naše mreže
Izbornik

Alžir: Nadbiskup Jean-Paul Vesco odaje počast bl. Karlu de Foucauldu

Alžir (IKA)

Nadbiskup Alžira Jean-Paul Vesco odao je počast svjedočanstvu francuskog pustinjaka bl. Karla de Foucaulda, koji će 15. svibnja u Rimu biti proglašen svetim, izvijestio je Vatican News.

Francuski svećenik i redovnik trapist predstavlja svjedoka bratstva koje nadilazi vjerske, etničke ili nacionalne pripadnosti, prenosi nadbiskupovu izjavu Agencija Fides. Mons. Vesco naglašava misionarsko svjedočanstvo bl. Karla, koje daleko nadilazi „ikonu pustinjaka izgubljenog u pustinjskom pijesku“.

Foucauldov je život obilježen s nekoliko obraćenja i novih početaka, a njegov rad misionarskim žarom i brigom „da dopre do onih koji su najudaljeniji od propovijedanja evanđelja“, rekao je nadbiskup.

Na vrhuncu svog egzistencijalnog i duhovnog putovanja, Francuz se posvetio kulturi Tuarega, s kojima je razvio veze prijateljstva i međusobnog poštovanja.

Kanonizacija 15. svibnja u Rimu

Charles de Foucauld (1858. – 1916.), također poznat kao mali brat Karlo od Isusa, ubijen je u Tamanrassetu u Alžiru tijekom Prvoga svjetskog rata. Nakon Francuske, Sirije i Jeruzalema, djelovao je u Alžiru, između ostalog, kao posrednik između domaćih Tuarega i francuskih trupa.

Pripisuju mu se važna istraživanja o kulturi i jeziku Tuarega. Prije nego li je postao pustinjak i sam je služio u francuskoj vojsci. U studenom 2005. papa Benedikt XVI. proglasio ga je blaženim u Rimu. Također u Rimu, papa Franjo će ga kanonizirati 15. svibnja 2022. zajedno s još šestero blaženika.