Budi dio naše mreže
Izbornik

Američki biskupi oštro osudili odluku Vrhovnoga suda SAD-a

Washington (IKA)

Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država objavila je priopćenje u povodu odluke Vrhovnog suda SAD-a kojom je poništen dosadašnji zakon o pobačaju savezne države Louisiane, prenosi Vatican News.

Razočarani presudom američki biskupi poručili su: Zakon profita je pobijedio. Predsjednik Odbora za zauzimanje za život Joseph F. Naumann istaknuo je da se „nastavljaju moliti i boriti se za pravdu, za majke i djecu”.

Odluka Vrhovnoga suda koja je donesena s pet glasova za i četiri glasa protiv srušila je zakon o pobačaju u jednoj od najstrožih zemalja po tom pitanju Louisiane. Mjera koja je uvedena godine 2014. dopuštala je liječnicima primjenjivati dobrovoljni prekid trudnoće samo ako su dobili odobrenje u najviše 50 km udaljenoj bolnici koja trudnici može jamčiti njegu i pomoć u slučaju poteškoća nakon pobačaja. Ta je odredba bila usmjerena na zaštitu zdravlja žena, napisao je u priopćenju nadbiskup, ističući da pobačaj još više šteti kada se zanemaruju osnovni standardi zdravlja i sigurnosti.

Nadbiskup Kansas Cityja koji je potpisao priopćenje objavljeno na mrežnoj stranici BK SAD-a napomenuo je da odluka Vrhovnoga suda i dalje stavlja na prvo mjesto komercijalne interese pobačaja u odnosu na zdravlje i sigurnost žena. Kao katolici pobačaj osuđujemo kao tešku nepravdu koja niječe temeljno ljudsko pravo na život. Premda pokušavamo zaustaviti okrutnost zakonskog pobačaja, vjerujemo da ženama koje ga primjenjuju ne treba još više štetiti i zlostavljati ih neosjetljiva i profitom vođena industrija.

Sve vjernike potičemo da mole za žene koje, često pod velikim pritiskom, traže pobačaj kako bi našle druge načine koji vrednuju njihov život i život njihove djece, napisali su američki biskupi, te izražavajući svoju bol i razočaranje zbog te odluke koja je u korist komercijalnih interesa, a na štetu života i zdravlja, istaknuli: „Nedostatak poštovanja Vrhovnoga suda pravovaljanih zakona koji na prvo mjesto stavljaju zdravlje i sigurnost žena u odnosu na komercijalne interese pobačaja, i dalje je jedinstven okrutan slučaj”.

Nećemo mirovati sve do dana kada će Vrhovni sud ispraviti tešku nepravdu svoje odluke i nerođenim ljudskim bićima priznati ustavno pravo na život, poručili su američki biskupi.