Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa komentirao presudu Vrhovnog suda SAD-a i rekao da želi ići u Moskvu i u Kijev

Vatikan (IKA)

Papa Franjo se u razgovoru za novinsku agenciju Reuters, u subotu 2. srpnja, osvrnuo na aktualne događaje u Crkvi i svijetu, prenosi Vatican News.

Razgovor s dopisnikom Reutersa Philom Pullellom trajao je 90 minuta. Donosimo prvi sažetak s dijelom sadržaja koji je agencija objavila. Između ostaloga Papa je komentirao glasine o ostavci, odluku Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država o prekidu trudnoće te mogućnost svog posjeta Moskvi i Kijevu.

Glasine o ostavci

U različitim člancima i komentarima u medijima, prema nekim nedavnim ili tek planiranim događajima (od konzistorija krajem kolovoza do posjeta L’Aquili gdje je pokopan papa Celestin V. koji je odstupio od službe 1294. godine) nagađa se da bi se Papa mogao odreći papinske službe. Ali papa Franjo je demantirao takvo tumačenje.

Sve te slučajnosti navele su neke na pomisao da će se to dogoditi. Ali, nije mi to nikada palo na pamet. Ne za sada, doista – rekao je rimski biskup.

Istodobno je, kao što je to već učinio nekoliko puta, objasnio da se mogućnost ostavke uzima u obzir, osobito nakon odluke Benedikta XVI. 2013. godine, u slučaju da mu zdravlje onemogući nastavak njegove službe. Ali, na pitanje kada bi se to moglo dogoditi, odgovorio je: „Ne znamo. Bog će to reći.“

Papino zdravlje

Što se tiče problema s koljenom, papa Franjo je govorio o odgođenom putovanju u Afriku i o potrebnim terapijama i odmoru. Rekao je da je zbog odluke o odgodi mnogo patio, ponajviše zato što je želio promicati mir i u Demokratskoj Republici Kongu i u Južnom Sudanu.

Papa je – primijetio je novinar – upotrijebio štap kad je ulazio u sobu gdje se održao razgovor, u prizemlju Doma svete Marte. Potom je iznio detalje o stanju svojega koljena, rekavši da je zadobio lagani prijelom kada je učinio pogrješan korak dok je ligament bio upaljen. Dobro sam, polako se oporavljam – dodao je, objašnjavajući da prijelom zarasta, uz pomoć laserske i magnetske terapije.

Papa Franjo je potom demantirao glasine da mu je dijagnosticiran rak prije godinu dana, kada je bio podvrgnut šestosatnoj operaciji uklanjanja dijela debeloga crijeva zbog divertikulitisa, uobičajenoga stanja kod starijih osoba.

Operacija je bila vrlo uspješna – rekao je Papa te uz osmijeh dodao da mu nisu ništa rekli o navodnom raku, što je nazvao „dvorskim tračevima“. Potom je rekao da ne želi operaciju koljena jer je opća anestezija pri prošlogodišnjoj operaciji imala negativne nuspojave.

Papa želi ići u Moskvu i Kijev

Potom se razgovaralo o međunarodnim temama. Govoreći o stanju u Ukrajini, papa Franjo je istaknuo kontakte državnoga tajnika Pietra Parolina i ruskoga ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, o mogućem putovanju u Moskvu.

Početni signali nisu bili dobri. Prvi put se o tom mogućem putovanju govorilo prije nekoliko mjeseci – rekao je Papa. Pojasnio je da je Moskva odgovorila da nije pravi trenutak. Ipak, dao je naslutiti da se sada nešto možda promijenilo.

Želio bih ići u Ukrajinu, a htio sam prije otići u Moskvu. Razmijenili smo poruke u vezi s time, jer sam mislio da ako mi ruski predsjednik omogući mali otvor da bih služio miru… Sada je moguće da ću, nakon povratka iz Kanade, moći otići u Ukrajinu. Prvo što treba učiniti jest otići u Rusiju i pokušati pomoći na neki način, ali volio bih otići u oba glavna grada – rekao je Sveti Otac.

Može li se problem riješiti pobačajem?

Na kraju, Papa se osvrnuo na odluku Vrhovnoga suda Sjedinjenih Američkih Država koji je poništio povijesnu presudu Roe protiv Wadea kojom je ozakonjeno pravo žene na pobačaj. Papa Franjo je rekao da poštuje odluku, ali da nema dovoljno informacija da bi o tomu govorio s pravnoga stajališta. Ali, također je snažno osudio pobačaj, uspoređujući ga – kao što je to već prije učinio mnogo puta – s unajmljivanjem plaćenog ubojice.

Pitam: je li legitimno, je li ispravno eliminirati ljudski život da bi se riješio problem? – rekao je Sveti Otac.

Novinar je Papu zamolio također da prokomentira raspravu koja je u tijeku u Sjedinjenim Američkim Državama, o mogućnosti da katolički političar koji se osobno protivi abortusu, ali koji podupire pravo izbora drugih, primi pričest. Predsjednici Zastupničkoga doma Nancy Pelosi je, primjerice, nadbiskup San Francisca, njezine biskupije, zabranio primati euharistiju, ali ona se redovito pričešćuje u jednoj župi u Washingtonu, a prošloga je tjedna primila pričest od jednoga svećenika na misi koju je, u bazilici svetoga Petra, predslavio Papa.

Kada Crkva izgubi svoju pastoralnu narav, kada biskup izgubi svoju pastoralnu narav, to uzrokuje politički problem – rekao je papa Franjo te dodao: To je sve što mogu reći, prenio je Vatican News.