Budi dio naše mreže
Izbornik

Američki biskupi protiv privremene zabrane imigracije u SAD

Washington (IKA)

Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država kritizirala je uredbu koju je 22. travnja potpisao predsjednik Donald Trump, zabranivši na 60 dana imigraciju u SAD, prenosi Vatican News.

Biskupi su u priopćenju kojim odbacuju tu uredbu podsjetili na riječi pape Franje koji u pandemiji koronavirusa poziva na „kreativnost ljubavi“ umjesto izolacionizma.

Trump je svoju odluku obrazložio željom da „nezaposleni američki građani prvi dobiju posao kad se gospodarstvo počne otvarati“, što su biskupi osudili jer „ne postoje podaci o tome da useljenici oduzimaju radna mjesta američkim građanima“. Nasuprot tomu ističu da su „imigranti i građani zajednički partneri u oživljavanju američkoga gospodarstva“, ističe se u priopćenju koje je između ostalih potpisao predsjednik BK SAD-a nadbiskup Los Angelesa José H. Gomez.

Američki biskupi pozdravljaju nastojanja da svaki građanin dobije radno mjesto, ali upozoravaju da globalna kriza zahtijeva jedinstvo i kreativnost ljubavi a ne dugoročne podjele i ravnodušnost. Iz dvomjesečne zabrane izdavanja dozvole rada izuzeti su između ostalih zdravstveni djelatnici.