Budi dio naše mreže
Izbornik

Američki biskupi protiv ukidanja programa naseljavanja izbjeglica u zemlju

Zagreb (IKA)

Američki biskupi oštro su reagirali na članak objavljen u časopisu "Politico" u kojem se navodi da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa namjerava otkazati program naseljavanja izbjeglica koje bježe od progona i rata.

Predsjednik Komisije za imigraciju Američke biskupske konferencije Joe S. Vásquez tu je informaciju definirao kao „uznemirujuću i protivnu načelima za koje se zalažemo kao država i narod“. „Snažno se protivim svakom daljnjem ograničavanju programa za ponovno naseljavanje izbjeglica“, rekao je Vásquez, koji smatra da je nuđenje utočišta „onima koji bježe od vjerskih ili drugih progona, miljokaz onoga što je ovu zemlju učinilo velikim“ i ne prihvaća odluku o okončanju programa usred najveće humanitarne krize od početka ovog stoljeća kroz koju svijet upravo prolazi.

SAD su 1980. godine odobrile zakon o izbjeglicama koji dopušta ulazak u prosjeku 95.000 izbjeglica godišnje, a posljednjih nekoliko godina broj primljenih izbjeglica kretao se od 50 do 75 tisuća osoba. Trumpova administracija smanjila je dopušteni broj ulazaka izbjeglica u zemlju 45.000 u prvoj godini na vlasti, na 30.000 u 2019. godini, a predviđa se, prema izjavama triju dužnosnika američke Vlade na koje se poziva američki časopis, da u idućoj, 2020. godini neće više biti primljen nijedan izbjeglica.

„Svaki izbjeglica koji se doselio u Sjedinjene Američke Države prolazi kroz opsežan proces kontrole koji često traje od 18 mjeseci do dvije godine“, istaknuo je predsjednik Komisije za imigracije Vásquez, precizirajući kako program prihvaćanja uključuje razgovore uživo i nekoliko dubinskih kontrola različitih agencija i vladinih odjela. Nadalje, „mnogi od tih izbjeglica imaju obiteljske veze u SAD-u i brzo počinju raditi na obnovi svojih života i obogaćuju svoje zajednice.“

Vásquez se nada da će broj izbjeglica obuhvaćenih program ponovnog naseljavanja biti ponovno vraćen na 95 tisuća kako „se ne bi ostavilo izbjeglice u opasnosti“ te je, citirajući papu Franju, pozvao na „rad na globalizaciji solidarnosti“ s izbjeglicama, a ne na globalizaciji ravnodušnosti. Najnovije izvješće američkog State Departmenta pokazalo je da su u 2019. godini prvih 10 zemalja porijekla primljenih izbjeglica u SAD-u bile: Kongo, Mjanmar, Ukrajina, Eritreja, Afganistan, Sirija, Irak, Sudan, Burundi i Kolumbija.