Budi dio naše mreže
Izbornik

Američki Caritas planira podržavati projekte u Hrvatskoj

Zagreb (IKA)

Direktorica humanitarne i razvojne agencije Američkog Caritasa Catholic relief services za južnu Europu Debbie Schomberg u dvodnevnom je posjetu Hrvatskoj i Hrvatskom Caritasu. Sa zamjenicom Joannom Heil posjetila je Varaždinsku i Sisačku biskupiju.

U razgovoru za IKA-u predstavile su organizaciju u kojoj djeluju: “Catholic relief service su razvojno i humanitarno krilo USCCB, Biskupske konferencije SAD-a. CRS je s djelovanjem započeo nakon II. svjetskog rata, kada je došao u Europu i donio olakšanje, a izvorni naziv organizacije bio je War Relief. Sada radimo u više od 100 zemalja širom svijeta, s otprilike sedam do osam tisuća zaposlenika. Tako da smo velika organizacija koja surađuje s brojnim partnerima”, naglasila je Schomberg.

Pojasnila je da projekti koje podržavaju ovise o potrebi u svakoj regiji i svakoj zemlji. “Primjerice, u Sarajevu imamo veliki proces izgradnje mira, ali u Grčkoj smo se usredotočili uglavnom na pomoć migrantima.”

Spomenula je da je glavni razlog ovog posjeta solidarnost s Caritasom, ovdje u Hrvatskoj te dodala: “Odnedavno smo ponovno aktivno prisutni ovdje u Hrvatskoj, pa dolazimo obnoviti naše veze i vidjeti kako možemo imati jake veze i ubuduće. U Varaždinu smo posjetili Pučku kuhinju, potom Dom za starije i Dom za djecu s invaliditetom, tjelesnim i mentalnim poteškoćama. Ostaje nam još toga za vidjeti, pa mislim da je rano govoriti o tome kako će naša suradnja izgledati u budućnosti. Mogu samo reći da sam, na temelju onoga što smo do sada vidjeli, jako impresionirana ljudima koji rade za Caritas, kao i poslom koji rade.”

Na pitanje o tome kako vidi situaciju u kojoj se nalazi Hrvatski Caritas, u odnosu na zemlje u okružju, Schomberg je naglasila veliku razliku i doprinos te dragovoljnost katolika u Hrvatskoj, spominjući ilustrativan primjer: “Jučer smo u Pučkoj kuhinji čuli da je jedan volonter slavio trideset godina dobrovoljnog rada u toj kuhinji, uz još dvoje koji su volonteri petnaest godina. Uz sve to ljudi daruju, ne samo svoje vrijeme, već i novčane iznose biskupijskom Caritasu da bi mogao pomagati. To je nešto što se ne viđa često u drugim zemljama.” Schomberg je zaključila da Caritas u Hrvatskoj ima svijetlu budućnost. Kako je rekla, “njihov fokus je na pomaganju najugroženijima i ljudima u potrebi. U tome su prepoznali velike potrebe i na tome pokušavaju raditi.”

Zamjenica Joanna Heil rekla je da je prije nekoliko mjeseci započela raditi u CRS-ovoj zoni Južna Europa, pridružujući se CRS-u zbog svoje predanosti opciji za siromašne te nastavila: “Na ovom poslu ispunila sam se i osobno i profesionalno. CRS pomaže migrantima, ali također radi i s vrlo siromašnim ljudima u svakoj zemlji u kojoj smo prisutni preko naših partnera. Htjela bih reći da su vrednota partnerstva i opcija za siromašne vjerojatno najbolji način za CRS, i mene osobno, da ispunimo svoje poslanje.”

Naglasila je također da je prije nekoliko godina imala priliku surađivati s Hrvatskim Caritasom tijekom migrantske krize: “Bila sam impresionirana predanošću koju je pokazivao Hrvatski Caritas. Vidim ih kao vođe u svijetu Caritasa, posebno u Europi. Vidim da se ova organizacija uvijek snažno zalaže i zagovara siromašne u Hrvatskoj, ali i u ostalim zemljama Europe. Kao zamjenica ureda CRS-a za južnu Europu, zaista sam ponosna što imam priliku surađivati s Hrvatskim Caritasom u vršenju ovoga poslanja za siromašne.”

Cjeloviti razgovor s gošćama iz Catholic relief services u programu Hrvatskoga katoličkog radija može se poslušati u subotu 18. siječnja u 11.15 sati.