Budi dio naše mreže
Izbornik

Američki katolici udaljuju se od predsjednika Trumpa

Washington (IKA)

Oko 55 posto američkih katoličkih birača na predsjedničkim izborima u SAD-u 2020. sigurno neće glasati za Donalda Trumpa, pokazala je najnovija anketa Instituta za istraživanje javnoga mnijenja Sveučilišta Quinnipiac.

Prema tome, većina američkih katolika udaljuje se od aktualnoga predsjednika SAD-a javlja Religion News Service (RNS) 24. svibnja, prenosi Kathpress. Rezultati ankete nadalje pokazuju da će 32 posto američkih katolika sigurno glasati za predsjednika Trumpa dok ih je 12 posto još neodlučno.

Istodobno su evangelici ostali dosljedni u svom podržavanju aktualnoga predsjednika. Analitičari smatraju da su promjene u stavu američkih katolika povezane s neslaganjem s Trumpovim stavom prema migrantima i izbjeglicama koji smatraju nespojivim sa socijalnim naukom Crkve ali i povijesti SAD-a kao zemlje useljenika.

Studija nadalje pokazuje da među katolicima Trumpa podržavaju većinom bijelci. Povijesno gledano, američki katolici bili su odlučujući na predsjedničkim izborima, osobito posljednjih desetljeća.

Ključne riječi:
katolici SAD trump