Budi dio naše mreže
Izbornik

Antunovo u Odri Sisačkoj

Odra Sisačka (IKA)

Župa Odra Sisačka proslavila je u četvrtak, 13. lipnja svog suzaštitnika sv. Antuna Padovanskog.

Misu poldanicu predvodio je vlč. Duje Kurtović, župnik župe Švarća iz Karlovca. Na misi su, uz mnoge hodočasnike, prisustvovali i hodočasnici pješaci iz župe Pohoda BDM – Sisak, predvođeni župnikom vlč. Ivanom Faletarom, koje ni kiša nije omela da dođu sv. Antunu u Odri.

Vlč. Kurtović je u svojoj propovijedi približio lik sv. Antuna te potaknuo vjernike na razmišljanje o tome što su učinili sa svojim životima i jesu li možda ispustili Isusa i Sveto pismo koji bi ih trebali voditi. Također je upozorio da se ne oslanjamo na materijalno, jer je to propadljivo, a kad materijalno postane naš bog, gubimo životnu radost i smisao ako to izgubimo.

Uz vlč. Kurtovića, na misi su koncelebrirali svećenici iz Katedralnog i Sisačko-pešćeničkog dekanata. Na kraju mise, vlč. Saša Jozić zahvalio je subraći svećenicima te predvoditelju slavlja kojemu je poklonio prigodni dar. Također je zahvalio svim hodočasnicima, osobito pješacima. Nakon zavjetnog ophoda nastavilo se druženje uz okrepu kod crkve na otvorenom.

Večernju misu u 18 sati predvodio je mons. Ivan Hren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog. Na tu su misu, uz mnoge hodočasnike, hodočastili i pješaci iz župe sv. Kvirina predvođeni župnikom vlč. Robertom Jakicom. Na početku mise, vlč. Jozić zaželio je dobrodošlicu mons. Ivanu te pozdravio sve hodočasnike.

Mons. Hren je u svojoj propovijedi naglasio da sv. Antun nije samo svetac izgubljenih stvari poput ključeva, novčanika ili mobitela, već svetac koji je Boga nosio i svjedočio svojim životom. Istaknuo je kako Bog ima svoje projekte i vrijeme, koji se rijetko podudaraju s našim razmišljanjima. Pozvao je vjernike da ne traže od sv. Antuna da sluša njihove želje i potrebe, nego da slušaju njegovu poruku i svjedočanstvo života. „Bog ne traži da se odreknemo mnogo toga nego da pošteno živimo naš život, ne trebamo se bojati naviještati istinu“, zaključio je propovjednik.

Nakon mise, vlč. Jozić zahvalio je vlč. Jakici na vođenju trodnevne priprave i mons. Hrenu koji je predvodio misno slavlje te im je uručio darove kao znak zahvalnosti. Nakon slavlja sv. mise, KUD „Hrvatsko Srce“ i KUD „Tišinćani“ izveli su prigodni program, nakon kojeg su vatrogasci podijelili gulaš od divljači svim hodočasnicima. Druženje se nastavilo kod srušene crkve sv. Antuna Pustinjaka.

Pod obje mise, mnoštvo hodočasnika pristupilo je sakramentu ispovijedi, a na kraju svake bio je i tradicionalni blagoslov djece.

Proslavi je prethodila priprema kroz 13 utoraka posvećenih sv. Antunu, a vrhunac događaja bila je trodnevnica koju je predvodio vlč. Robert Jakica, župnik župe sv. Kvirina. Tijekom dva dana trodnevnice poticao je ljude na molitvu i naglašavao važnost gradnje duhovne crkve uz materijalnu, koja uskoro predstoji.

Unutar trodnevnice, misu 11. lipnja predvodio je biskup Vlado Košić, koji je tom prigodom blagoslovio kamen temeljac i gradilište za novu crkvu koja će nositi ime ovog omiljenog sveca među narodom.