Budi dio naše mreže
Izbornik

Apel Međunarodnoga Caritasa uoči sastanka na vrhu G7

Rim (IKA)

Glavni tajnik Caritasa Internationalis Aloysius John od zemalja skupine G7 traži opraštanje dugova siromašnim zemljama i jače zalaganje u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi Vatican News.

Uoči klimatskoga sastanka na vrhu G7 koji u petak 11. lipnja počinje u britanskom Cornwallu, gdje će se u ljetovalištu Cornish okupiti čelnici SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Japana te predstavnici Europske unije, John je pozvao na pojačani angažman protiv nepravde.

„U pandemiji koronavirusa pod povećalom su se našle stalno rastuće nepravde u današnjem svijetu, upozorio je John u Rimu 10. lipnja. Da bi se izgradila budućnost te se nepravde moraju ukloniti. Caritas smatra da se moraju oprostiti dugovi siromašnim zemljama, čak i privatni krediti, a ta sredstva upotrijebiti u borbi protiv pandemije i njenih posljedica. Usto je nužno investirati u područja posebno teško pogođena pandemijom, kao i veće predanje intenziviranju borbe protiv klimatskih promjena, istaknuo je glavni tajnik.

Caritas Internationalis je krovna organizacija 165 nacionalnih Caritasa diljem svijeta koji u oko 200 zemalja svijeta pružaju pomoć potrebitima. Sutrašnji klimatski sastanak na vrhu održava se u pripravi za UN-ovu klimatsku konferenciju COP26 u studenome u škotskom Glasgowu.