Budi dio naše mreže
Izbornik

Apostolski nuncij Nikola Eterović posjetio Hrvatsku katoličku župu u Frankfurtu

Frankfurt (IKA)

Apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj Nikola Eterović, predvodio je na Treću korizmenu nedjelju, 3. ožujka 2024. u crkvi sv. Alberta u Frankfurtu misno slavlje, izvijestila je Hrvatska katolička župa Frankfurt.

Koncelebrirali su delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj don Ivica Komadina i župnik Hrvatske katoličke župe Frankfurt fra Petar Komljenović. Na početku misnoga slavlja, župnik fra Petar je pozdravio mons. Nikolu Eterovića, izrazivši zahvalnost što s vjernicima u Hrvatskoj katoličkoj župi Frankfurt slavi misu.

Mons. Nikola Eterović je u propovijedi govorio o važnosti prve Božje zapovijedi i njenog razumijevanja, istaknuvši kako je stavljanje Boga na prvo mjesto osnovna zadaća svakog kršćanina od rođenja, iako počesto raznim „sitnim“ stvarima zamijeni ono bitno. Govoreći o evanđelju Treće korizmene nedjelje, gdje se čita o Isusovom čišćenju hrama u Jeruzalemu od prodavača životinja, mons. Eterović je stavio taj događaj u kontekst današnje situacije rekavši kako je to slika današnje Crkve.

„Koliko ima toga što je nedolično Crkve po cijelome svijetu, što treba pročistiti, poput skandala koji se javljaju kao u valovima, što nam daje priliku da to očistimo. Ali, počnimo od naših crkvi i zajednica ovdje u Njemačkoj, od crkvi kao zgrada u kojima se okupljamo. Koliko li se u tim crkvama događa svašta, što nije dolično Božje kuće, što bismo morali očistiti. Ali Isus Krist daje svojim učenicima jedan novi hram, a to je njegovo tijelo koje će postati hram bez granica vremena i prostora, univerzalni hram u kojem će se ljudi moći okupljati, moliti i na dostojan način slaviti Boga.

Osim toga, Isus nas uči da je i svaki onaj koji je kršten u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, postao hram Duha Svetoga. Stoga i mi moramo paziti da u taj hram ne ulazi ništa što je nedolično Oca, Sina i Duha Svetoga. A korizma je prilika da pročistimo naš duhovni hram te dozvoliti da u našem hramu Bog uvijek bude na prvom mjestu“, rekao je nuncij.

Misno slavlje svojim sviranjem i pjevanjem predvodila je s. Pavlimira Šimunović, a solo dionice su otpjevali Miroslava Stjepanović, Stjepan Nikolić i Domagoj Ivošević u pratnji ostalih pjevača koji svake nedjelje u crkvi svetog Alberta pjevaju na misi. Na kraju mise župnik fra Petar zahvalio je nunciju Nikoli Eteroviću što je skupa s hrvatskim vjernicima proslavio susret s Gospodinom na Treću korizmenu nedjelju, izvijestila je Hrvatska katolička župa Frankfurt.