Budi dio naše mreže
Izbornik

Arhitekt i akademik Nikola Bašić za Glas Koncila: „Bez duha arhitektura postaje ambalaža”

Zagreb (IKA)

Novi broj Glasa Koncila donosi razgovor o krizama hrvatskoga prostora i sakralne gradnje s ovogodišnjim dobitnikom nagrade „Viktor Kovačić” za životno djelo Nikolom Bašićem.

Sve je postalo dopušteno, kako u društvu tako i u arhitekturi”, sažima duhovni temelj kriza u hrvatskom prostoru akademik Nikola Bašić, tvorac međunarodno priznatih Morskih orgulja i Polja križeva.

U razgovoru za Glas Koncila sutvorac nedavno objavljene Deklaracije o hrvatskom prostoru istaknuo je i neke od konkretnih ugroza najvažnijemu hrvatskomu resursu nakon ljudi. „Naša turistička arhitektura često je samo scenografije koja pruža sve kratkotrajniji ambijent za lažnu sreću… Takozvana stambena arhitektura više ne služi stanovanju, nego raznoraznim transmisijama kapitala. I dok nam obala izgara u požaru prekomjerne izgradnje, država ne pokazuje nikakvu zamisao o gospodarenju našim prostorom. A bez njega nam nema budućnosti”.

Brigu za budućnost duha u arhitekturi odražava pak Bašićev poziv na dijalog o sakralnoj gradnji, čija su proturječja i samoga sugovornika dovelo do gubitka vjere. „Neprikladnost sakralnih prostora, njihova nefunkcionalnost i bezličnost plod su dezorijentiranosti i arhitekata i crkvenih struktura… Stoga je lako razumjeti zašto se mnogi vjernici bolje osjećaju u tradicionalnim sakralnim prostorima”, zaključuje Bašić.

Ključne riječi:
Glas Koncila Nikola Bašić