Budi dio naše mreže
Izbornik

Armenska apostolska Crkva osudila „genocidne akcije“ Azerbajdžana

Ečmijadzin (IKA)

Armenska apostolska Crkva uputila je u utorak 19. rujna 2023. poziv međunarodnoj zajednici tražeći zaustavljanje napada Azerbejdžana na pokrajinu Artsakh (Gorski Karabah), nazvavši ga „genocidnim akcijama“, prenosi Kathpress.

Majka Stolica Svetog Ečmijadzina u priopćenju je ukazala na veliku zabrinutost koju je izazvao Azerbajdžan pokrećući vojnu operaciju širokih razmjera pod lažnom izlikom „protuterorističke operacije“. Pritom su mirna naselja i glavni grad Artsakha Stepanakert ciljevi napada, piše u priopćenju.

Armenska apostolska Crkva najoštrije osuđuje neprijateljsku akciju Azerbajdžana i traži od svih međunarodnih snaga da zaustave azerbejdžanske napade i „primjereno reagiraju na genocidne akcije Azerbajdžana“.

Azerbajdžan je prema vlastitim navodima u utorak rano ujutro pokrenuo „protuterorističke akcije“ u Gorskom Karabahu. Akcije su usmjerene protiv armenskih snaga, priopćilo je azerbajdžansko Ministarstvo obrane u Bakuu.

Agencije su izvijestile da su se čule eksplozije u glavnom gradu Stepanakertu (azerski: Kankendi).

Predstavništvo Artsakha u Armeniji tvrdi da je riječ o „vojnoj ofenzivi širokih razmjera“. Prema navodima lokalnih čelnika, napadnuto je nekoliko gradova, a izvješća govore o desetcima poginulih i ranjenih civila.

„Prema dosadašnjim informacijama, azerbajdžanski su napadi izazvali smrt najmanje dvije osobe,  jednog djeteta, kao i jedanaest ozlijeđenih, među kojima je osmero djece”, izvijestio je na Twitteru povjerenik za ljudska prava međunarodno nepriznate Republike Artsakha.

Azerbejdžan uvjetuje prekid vojne operacije polaganjem oružja i ostavkom armenskog čelništva u Gorskom Karabahu.

Kao odgovor na azerbejdžanski napad na Artsakh, u armenskom glavnom gradu Erevanu došlo je do masovnih okupljanja, pri čemu prosvjednici traže od predsjednika vlade Nikola Pašinjana odlučan odgovor i potporu tamošnjem pučanstvu.

Patrijarh Armenske apostolske Crkve katolikos Karekin II. primio je u utorak izaslanstvo iz Francuske predvođeno zamjenikom gradonačelnika Nice Antonom Borreom.

Tom prilikom je ustvrdio je da je cilj azerbajdžanskih velikih vojnih operacija depopulacija Artsakha.

Oštro osudivši neprijateljske postupke azerbajdžanskih vlasti, patrijarh je istaknuo važnost napora međunarodne zajednice, kao i prijateljske Francuske, da bi se spriječio novi genocid nad armenskim narodom.