Budi dio naše mreže
Izbornik

Armenska Crkva zabrinuta za ranjene vojnike

Erevan (IKA)

Armenski katolikos Karekin II. protekloga je vikenda u svojem sjedištu u Ečmiadzinu primio nekoliko vojnika ranjenih u nedavnom ratu s Azerbajdžanom, i zahvalio im za predanu službu Armeniji.

Ti će vojnici ovih dana otputovati u Austriju na nastavak liječenja koje im Armenija više ne može osigurati. Armenska apostolska Crkva nastoji ranjenicima omogućiti najbolju medicinsku skrb i rehabilitaciju, istaknuo je katolikos Karekin.

Protekloga je vikenda patrijarh primio i predsjednika Nagornog Karabaha Arayika Harutyunyana s kojim je razgovarao o duhovnoj i materijalnoj pomoći narodu koji trpi, nakon rata s Azerbajdžanom na znatno smanjenom području, koje je pod armenskim nadzorom, izvještava zaklada Pro Oriente 20. travnja. Katolikos i Harutyunyan složili su se da su potrebni odlučni koraci u zaštiti kulturne kršćanske baštine na područjima pod vlašću Azerbajdžana.

U Bakuu je 12. travnja predsjednik Ilham Alijev otvorio “Park trofeja” u kojem su, među ostalim, izložene kacige armenskih vojnika poginulih u prošlogodišnjem ratu, njihove uniforme na lutkama od voska, vojna vozila, a otvorena je i prodavaonica suvenira; sve s obrazloženjem da se željelo “odati počast snazi azerbajdžanske vojske”. Armenska je Crkva to oštro osudila kao kršenje međunarodnoga prava. Još uvijek je aktualan i spor oko puštanja na slobodu zarobljenih armenskih vojnika.