Budi dio naše mreže
Izbornik

Austen Ivereigh o pozadini sankcija protiv kardinala Lea Burkea

Zagreb (IKA)

Papina osoba od povjerenja i novinar Austen Ivereigh napisao je da je dobio od pape Franje uvid u pozadinu sankcija protiv kardinala Raymonda Lea Burkea. Papa se također ogradio od navodnih citata koji su mu pripisani u medijima koji su kritizirali Papu, objavio je Ivereigh na mrežnoj stranici „Where Peter is“, izvijestio je u petak, 1. prosinca katholisch.de.

Papa je odlučio uskratiti kardinalu Burkeu njegovu vatikansku plaću i stan jer je kardinal koristio te privilegije protiv Crkve. „Rekao mi je da, iako odluka nije tajna, nema namjeru objaviti je u javnosti, ali do ponedjeljka je već procurila“ u javnost, napisao je Ivereigh.

Nakon Papinog susreta s Ivereighom u ponedjeljak 27. studenog u javnost je dospio navodni Papin citat prema kojem je Franjo na sastanku voditelja vatikanskih dikasterija nazvao Burkea svojim neprijateljem, „i zato mu oduzimam stan i plaću.“ Papa je u kratkom pismu rekao Ivereighu: „Nisam upotrijebio riječ ‚neprijatelj‘ niti zamjenicu ‚moj‘. Jednostavno sam tu činjenicu objavio na sastanku voditelja dikasterija, bez ikakvih konkretnih izjava.“ Novinar je ocijenio pouzdanim izvještavanje talijanskih i međunarodnih medija prema kojima je kardinal Burke na sastanku opisan kao „izvor nejedinstva u Crkvi“.

„Kardinal u svojoj prisezi obećava poslušnost ‚blaženom Petru u osobi vrhovnog pape‘. Formulacija nije slučajna. Tko god je papa, ima karizmu autoriteta koju je Isus povjerio apostolu Petru. Nije stvar osobnog preferiranja ovog ili onog pape. Podrivati, dovoditi u pitanje i dovoditi u sumnju legitimnost autoriteta Petrove službe tvrdnjom da se njezinom obnašatelju ne može povjeriti ta služba izravno je protiv prisege koju kardinali polažu. Ako kardinal postigne takvo uvjerenje savjesti, poštenje zahtijeva da podnese ostavku na dužnost. Ipak, ne samo da kardinal Burke to nije učinio, već je i dalje primao vatikansku plaću od oko 5000-6000 eura mjesečno dok je besplatno živio u prostranom vatikanskom stanu od preko 400 četvornih metara“, piše Ivereigh.

„Teško je zamisliti da to dopušta bilo koja druga organizacija. Nepravda neovisno bogatog kardinala koji živi na račun Božjeg naroda dok obilazi tradicionalistički krug sijući sumnju i sumnje u nasljednika svetog Petra trebala bi biti očigledna svakome tko ne živi u svijetu vlastite konfekcije“, zaključuje Ivereigh.

Sankcije protiv Burkea objavljene su ranije ovog tjedna. Kardinal je u lipnju napunio 75 godina, dob u kojoj dijecezanski biskupi i stariji kardinali moraju podnijeti ostavku. Neposredno prije toga napustio je svoju posljednju službu kardinala patrona Malteškog reda. Od 2008. do 2014. američki kanonski pravnik vodio je najviši crkveni sud, Apostolsku signaturu, a od tada je tamo i sudac. Prema aktualnom Papinskom godišnjaku, koji je objavljen prije njegova odricanja od službe kardinala patrona, kardinal Burke je, uz svoju sudačku službu, bio i član Dikasteriju za kauze svetih te je također član Odjela Državnog tajništva za odnose s državama i međunarodnim organizacijama. Članovi dikasterija u Rimskoj kuriji u pravilu napuštaju službu u dobi od 80 godina.

Godine 2016. kardinal Burke je bio jedan od četvorice kardinala koji su izrazili sumnju u Papine moralne teološke pozicije.

Američki kardinal bio je također govornik na konferenciji „The Synodal Babel“ u kazalištu Ghione u Rimu 3. listopada 2023., odakle je direktno kritizirao Sinodu kazavši da će ona oslabiti moralna učenja Crkve. Među kritičarima na konferenciji uz kardinala Burkea je bio američki svećenik Gerald E. Murray, kanonski pravnik i česti komentator na EWTN-u. Organizator je bila talijanska tradicionalistička mrežna stranica „Nuova Bussola Quotidiana“ koju vodi Riccardo Cascioli. Konferencija se održala dok su 364 punopravna člana i članice sinode, uglavnom kardinali i biskupi, završavali trodnevnu duhovnu obnovu izvan Rima.

Prethodno su kardinal Burke i još četvorica kardinala od pape Franje tražili jasne odgovore na neka pitanja o temeljnim temama sakramenata prije početka listopadske skupštine Sinode. Dikasterij za nauk vjere je objavio Papine odgovore na dubije.