Budi dio naše mreže
Izbornik

Austrija: Potrebno je više govoriti o problemu bacanja hrane

Vatikan (IKA)

Austrijski laici žele da se tema rasipanja hrane obrađuje više. Kad bi bacanje hrane bila zasebna država, imala bi treću najveću emisiju stakleničkih plinova nakon Kine i SAD-a, rekao je predsjednik Katoličke akcije Bečke nadbiskupije, izvijestio je 13. lipnja Vatican News.

Austrija je jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. No, o temi bacanja hrane „nažalost, premalo se raspravlja“, rekao je Reinhard Bodenauer za Kathpress u ponedjeljak 12. lipnja.

Globalna proizvodnja hrane ima mnogo problematičnih strana, na primjer, pojačava klimatsku krizu ili ubrzava izumiranje vrsta te uništavanje prirodnih staništa, prema riječima predsjednika Katoličke akcije Bečke nadbiskupije. „Između osam i deset posto emisija stakleničkih plinova proizvodi se bespotrebno“.

„Mreža hrane“ je platforma koja je nastala 2015. godine u Hrvatskoj s ciljem razvoja nacionalnog sustava doniranja hrane i distribucije donirane hrane. Nakon sedam godina djelovanja, u studenom 2022. prestala je s radom. „Kad smo kretali s ovom pričom nismo imali pojma da bi to moglo doći do ovih razmjera. Nama je cilj bio da se doniranje hrane oslobodi PDV-a, a onda se proširila svijest o ovom problemu. Krenuli smo sa sedam milijuna kuna, a danas smo na stabilnih 20 milijuna. No ono što je još važnije je da smo pri kraju procesa pokretanja Banke hrane u čemu je Ministarstvo poljoprivrede unazad dvije godine napravilo odličan posao“, izjavio je tom prilikom teolog dr. sc. Zoran Grozdanov, koordinator Mreže hrane.

Ključne riječi:
bacanje hrane