Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemački svećenik upozorio na problem bacanja hrane

Nürnberg (IKA)

Njemački isusovac Jörg Alt ukazao na problem bacanja hrane prijavivši sam sebe zbog otuđivanja odbačene hrane iz spremnika supermarketa, no Njemačko državno odvjetništvo u Nürnbergu obustavilo je istragu, objavio je u ponedjeljak 6. prosinca Bavarski Radio.

Prema priopćenju Državnog odvjetništva, za to ne postoji odgovarajuća prijava, a sudski postupak nije mjesto za „pravno-političke rasprave“. Namirnice što ih je otuđio o. Alt imaju neznatnu materijalnu vrijednost, jer im ukupna cijena nije viša od 50 eura. Kako je objavio Bavarski Radio, kad je riječ o tako niskoj vrijednosti kaznenu prijavu morali bi podnijeti supermarketi koji su vlasnici namirnica. Državno odvjetništvo također je utvrdilo da ne postoji javni interes koji bi opravdao kazneni postupak.

Svećenik je u prosincu prošle godine prijavio sam sebe za posebno tešku krađu jer je iz spremnika za otpad pred supermarketima uzimao odbačene ali još ispravne namirnice i dijelio ih besplatno na ulicama Nürnberga. Time je htio izazvati reakciju Njemačke savezne vlade i potaknuti ju da ozakoni takav način otuđivanja odbačene hrane, takozvani „containern“. Cilj njegove akcije bilo je donošenje zakona o spašavanju namirnica i zaokretu u agrarnoj politici.

Sredinom svibnja Državno odvjetništvo obustavilo je postupak po njegovoj samoprijavi. O. Alt međutim nije želio odustati, pa je predočio nove dokaze protiv sebe, nakon čega je Državno odvjetništvo u srpnju ponovno pokrenulo istragu, koja je sada opet obustavljena.

Isusovac je preko Twittera kritizirao obustavu istrage, tvrdeći da bi pravosuđe postupalo prema njemu drugačije da nije svećenik.

„Nejednakost pred zakonom što je uslijedila u mom slučaju pobija tvrdnju Državnog odvjetništva da ne postoji javni interes za moj postupak“, napisao je o. Alt.

„Kad ne bi bilo javnog interesa, sigurno bi došlo do postupka“, tvrdi, podsjećajući da u Njemačkoj još uvijek nema zakona o zaštiti živežnih namirnica. „Utoliko je za mene danas dan ljutnje, a ne dan veselja“, dodao je isusovac, pozivajući njemačkog saveznog kancelara Olafa Scholza da dokaže „da mu je na srcu socijalno-gospodarska preobrazba našega društva“.