Budi dio naše mreže
Izbornik

Bachov Božićni oratorij izveden u varaždinskoj katedrali

Varaždin (IKA)

Božićni oratorij BWV 248 Johanna Sebastiana Bacha izveden je u subotu, 30. prosinca 2023. u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Nakon što su na koncertu 2022. izvedena prva tri dijela toga šesterodijelnoga Bachova oratorija, 2023. godine su na repertoaru bili prvi, peti i šesti dio. Koncert je polifonijom i recitativima uveo u promišljanje biblijskog izvještaja Kristova rođenja i neposrednih događaja nakon toga. Cjelokupni koncert stoga je bio svojevrsna molitva i zahvala Bogu na daru koji je darovan u i po Djetetu Isusu.

U izvedbi su sudjelovali katedralni zbor „Chorus dominicalis“, prigodno sakupljen orkestar varaždinskih glazbenika te solisti sopran Barbara Pokorny, alt Sofija Cingula, tenor Mislav Lucić i bas-bariton Marin Čargo. Koncertom je ravnao katedralni orguljaš mo. Višeslav Jaklin.

Koncertu su nazočili i varaždinski biskup Bože Radoš te njegov prethodnik, umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, čime su iskazali potporu glazbenicima u njihovu radu i daljnjem trudu u obogaćivanju kulturnog života Varaždinske biskupije.

Nakon koncerta upriličeno je druženje uz zajedništvo stola u biskupijskim prostorijama.