Budi dio naše mreže
Izbornik

Barban proslavio zaštitnika sv. Nikolu

Barban (IKA)

U ponedjeljak 6. prosinca Barban u Istri proslavio je po 1281. put svoga župnoga i gradskog zaštitnika svetog Nikolu biskupa.

Župa Barban je naime utemeljena 740. godine. Zvonik je sagrađen na obrambenoj kuli 1595. i danas kao osmatračnica bez klasične piramide. Župna crkva je sještena unutar gradkih vrata i još uščuvane obrambene kule  i više je puta pregrađivana. To je blo ratno područje pa se  se održavaju „Trke na prstenac”, slično kao i Sinjska alka. Od 2050 žitelja gotovo su svi katolici, žive raspršeni u 50 zaseoka. Crkva ima bogati barokni namještaj i desetak dragocjenih relikvijara. U župi, uz župnu crkvu, ima još devet crkava.

Slavlju je predsjedao preč. Marijan Jelenić, svećenik istog dekanata i župnik Vodnjana i slavljenik dijamantnog svećeničkog jubijela. Propovijedao je župnik dr. Bernard Jurjević. Za tu prigodu crkva je temeljito obnovljena. Zaživio je mješoviti župski zbor pod vodstvom orguljaša Deana Visintina koji vikendom dolazi iz 70-tak kilometara udaljenih Buja.

Na slavlju je župljanin Josip Blarežina iz filijale Šajina dobio Biskupijsko priznanje za svesrdno pomaganje župniku. Druženje se nastavilo i poslije mise.