Budi dio naše mreže
Izbornik

Bartolovci proslavili svetkovinu nebeskog zaštitnika sv. Bartola

Bartolovci (IKA)

Blagdan sv. Bartola svečano je i ove godine proslavljen u subotu, 24. kolovoza u novoj crkvi Sv. Ivana Pavla II. u Bartolovcima kod Slavonskog Broda.

Uz domaće župljane na misi su sudjelovali i brojni vjernici iz okolnih, ali i daljnjih mjesta. Jutarnju misu predvodio je domaći župnik Pero Stanić, a svečanu poldanju ovogodišnji mladomisnik vlč. Filip Sertić, sin toga kraja iz Sibinja. Pjevao je župni zbor te obitelj Ivice i Marije Lopac.

Aktualizirajući evanđelje u kojem Isus poziva svoje učenike Filipa, a potom Natanaela odnosno sv. Bartola, vlč. Sertić je pojasnio kako Isus „i danas jednako tako poziva i svakoga od nas“. „Isus čini prvi korak, na nama je da mu se odazovemo, da ga otvorenim srcem prihvatimo, da mu se prepustimo, a onda će Isus preuzeti inicijativu na sebe, i neće naša srca ostaviti prazna“, ustvrdio je vlč. Sertić. Na kraju je molio da po zagovoru sv. Bartola „Gospodin otjera svaki strah iz našega srca od pristupanja Bogu i istini, da priznamo sebi tko smo, da ne bježimo nego ustrajemo u Isusovoj blizini kako bi bili sve bliže nebu u malenosti i poniznosti srca“.

Kako se sv. Bartolu utječu vjernici u raznim bolestima, osobito kod grčeva raznih vrsta, kožnih i živčanih bolesti, a kao zaštitnika zazivaju ga zanatlije, koji se bave izradom predmeta od kože, kožari seljaci, ali i seljaci pastiri, župnik Stanić je na kraju mise pred izloženoj zavjetnom slikom sv. Bartola predmolio litanije zaštitnicima bolesnika, koje je sa zavjetnom slikom stravičnog mučenja sv. Bartola darivao svakom hodočasniku.

Na kraju mise vlč. Sertić udijelio je mladomisnički blagoslov.

Župnik Stanić zahvalio je načelniku općine Sibinj Josipu Paviću na brizi oko uređenja okoliša crkve, a napose na nedavno potpisanom ugovoru o asfaltiranju ceste od glavne prometnice do crkve te parkirališta oko crkve, čiji radovi bi trebali biti dovršeni do 22. listopada kade će slaviti zaštitnika crkve sv. Ivana Pavla II. Blagdanu je prethodila trodnevnica koju je predvodio župnik Stanić.