Budi dio naše mreže
Izbornik

Beltinci: Pozdrav predsjednika Slovenske biskupske konferencije mons. Sajea

Beltinci (IKA)

Pozdrav predsjednika Slovenske biskupske konferencije novomeškog biskupa dr. sc. Andreja Sajea na Susretu slovenskih, hrvatskih i mađarskih katolika u subotu 8. listopada u Beltincima.

Draga braćo i sestre!

Već nekoliko godina održavaju se susreti slovenskih i hrvatskih katolika. Na ovogodišnji susret u Beltincima u Murskosobotskoj biskupiji, gdje stoljećima postoji isprepletenost s mađarskim narodom, na susret su također došli vjernici iz te zemlje. Geslo ovogodišnjeg susreta je „Zajedno na putu vjere i mira“.

Mi katolici živimo zajedništvo koja nema granica. Različiti oblici zajednica, kao što su župna, dekanatska, biskupijska i narodna, međusobno se povezuju u jednu veliku obitelj Crkve.

Svrha ovoga susreta je međusobno povezivanje, jačanje vjere i utvrđivanje pripadnosti Crkvi. Ove godine, kada se u našoj blizini na istoku Europe osjeća narušenost mira, ovome je susretu pridružena molitva za mir. Upravo euharistijski susret je temelj, na kojem gradimo unutarnji, a isto tako i izvanjski mir.

Kao predsjednik Slovenske biskupske konferencije, koja je pokrovitelj ovog događanja, radujem se liturgijskom susretu triju susjednih država. Svojom nazočnošću i molitvom potvrđujemo odluku da zauzeto gradimo kršćansku zajednicu i hodimo na putu vjere i mira, da bismo bili dobri susjedi i prijatelji te suradnici u izgradnji mira u svijetu.

Srdačno pozdravljam apostolskog nuncija u Republici Sloveniji nadbiskupa mons. dr. sc. Jeana-Mariju Speicha;

subraću biskupe iz Hrvatske: mons. Mate Uzinića, mons. Božu Radoša, mons. Antuna Škvorčevića, mons. Vjekoslava Huzjaka, mons. Milana Stipića, pomoćne biskupe mons. Ivana Šaška i mons. Miju Gorskog;

biskupa iz Željeznog mons. Egidija Živkovića;

biskupe iz Mađarske: mons. Györgya Udvardyja, mons. Andrása Veresa, mons. Janosa Szekelyja, mons. Lászla Kissa Rigu te pomoćnog biskupa Benedeka Szabolcsa Feketea;

te biskupe iz Slovenije: nadbiskupa i metropolita mons. Alojzija Cvikla, mons. Petra Štumpfa, mons. Maksimilijana Matjaža i mons. Jurija Bizjaka, pomoćnog biskupa mons. Antona Jamnika i umirovljenog biskupa mons. Stanislava Lipovšeka i mons. Marjana Turnšeka.

Pozdravljam tajnika Hrvatske biskupske konferencije Krunoslava Novaka, tajnika Mađarske biskupske konferencije Tamása Tótha, tajnika Slovenske biskupske konferencije Tadeja Strehovca.

Pozdravljam domaćina susreta, domaćeg župnika i dekana Borisa Kučka.

Pozdravljam sve više redovničke poglavare i poglavarice, svećenike, redovnike, redovnice i bogoslove.

Pozdravljam biskupa Evangeličke Crkve Augsburške vjeroispovijesti mag. Leona Novaka, superintendenta Pentekostalne Crkve Daniela Grabara.

Pozdravljam sve predstavnike društvenoga, političkog, kulturnog, gospodarskog i javnog života, posebice načelnika Općine Beltinci g. Marka Viraga.

Lijep pozdrav pjevačima i glazbenicima iz svih triju država, liturgijskim služiteljima, limenoj glazbi i onima koji nose narodne nošnje.

Srdačno pozdravljam sve vjernike, također i vas koji nas pratite putem televizije i radija; sve mlade koji su se već sinoć okupili na molitvenom bdjenju.

Dobrodošli v Beltincih! Dobro nam došli u Beltince! Üdvözöljük Beltincin!

dr. Andrej Saje,
novomeški biskup
i predsjednik Slovenske biskupske konferencije