Budi dio naše mreže
Izbornik

Beograd: Nuncij primio srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svalinu

Beograd (IKA)

Apostolski nuncij u Republici Srbiji, mons. Luciano Suriani, primio je u četvrtak 17. veljače srijemskog biskupa koadjutora s posebnim ovlastima, mons. Fabijana Svalinu, u Apostolskoj nuncijaturi u Beogradu.

Budući da je mons. Suriani bio spriječen prisustvovati biskupskom ređenju mons. Svaline, to je bio i prvi službeni susret s novim biskupom. Nuncij je izrazio veliku radost povodom imenovanja mons. Svaline za srijemskog biskupa koadjutora, te mu još jednom uputio svoje čestitke, naglasivši kako je biskupovo ređenje pratio molitvom i podrškom. Istaknuo je kako su vrata Nuncijature uvijek otvorena svakome, a posebno svakom biskupu, za koje želi da ovdje uvijek pronađu prijatelja i brata.

Mons. Svalina zahvalio je nunciju za njegovu blizinu i podršku, te za sve što je učinio kako oko njegovog izbora i samog biskupskog posvećenja, tako i za sve što čini za malu katoličku zajednicu u Republici Srbiji. Pozvao je nuncija da posjeti Srijemsku Mitrovicu, koja od sada postaje i stvarno sjedište Srijemske biskupije, te ga upoznao ukratko sa stanjem biskupije i radovima na preseljenju biskupskog Ordinarijata iz Petrovaradina u Srijemsku Mitrovicu.

Nuncij Suriani izrazio je zadovoljstvo, te mons. Svalini uputio ohrabrujuće očinske poticaje i savjete, kako za život i službu biskupa, tako i u ovom specifičnom i izazovnom trenutku i pothvatu koji je pred njim, a koji neće biti niti lagan niti brz kako bi se to htjelo. Biskup i nuncij su potom razgovarali o određenim tekućim pitanjima i potrebama biskupije, te projektima koji su u planu.

Susret je zaključen zajedničkim objedom, koji je protekao u opuštenoj i bratskoj atmosferi uz konstruktivan ali i prijateljski razgovor. Nuncij i biskup Svalina su razmijenili darove kao spomen na taj susret. Mons. Suriani novom je biskupu darovao rukom pisanu ikonu Krista Spasitelja, kao uzor Dobroga Pastira, Učitelja i Suca, uz prigodnu posvetu.