Budi dio naše mreže
Izbornik

Beogradska nadbiskupija pokrenula katolički mrežni portal "Paulus"

Beograd (IKA)

Na blagdan sv. Ivana don Bosca, zaštitnika mladih i medija, u ponedjeljak 31. siječnja s radom je započeo novi mrežni portal Beogradske nadbiskupije pod nazivom „Paulus“, a koji se može posjetiti na internet adresi www.paulus.rs.

U nazočnosti svećenika Beogradskog dekanata i djelatnika Katoličkog medijskog centra (KMC) portal je u prostorijama Ordinarijata Beogradske nadbiskupije svečano pustio u rad mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, koji je naglasio kako se već duže vrijeme razmišlja o potrebi ovakvog portala te da se isti intenzivno pripremao kroz proteklu godinu dana.

Portal je ujedno i plod ostvarivanja Prve biskupijske sinode Beogradske nadbiskupije čiji je završni dokument u zadnjoj fazi izrade te je i dokaz da su pojedini zaključci i smjernice same Sinode već i ostvareni.

„I kao što dijete u utrobi majke biva devet mjeseci dok se ne rodi, tako je sada nakon pripreme došlo vrijeme za pokretanje portala koji će cjelovito prenositi nauk Katoličke Crkve“, istaknuo je nadbiskup Hočevar puštajući portal u rad. Osim toga, portal Paulus je i mjesto na kojem se, osim vijesti, mogu naći i tekstove o aktualnim pitanjima u društvu i Crkvi, kao i o dijalogu. Nadbiskup je na kraju zahvalio svim djelatnicima Katoličkog medijskog centra na trudu u ostvarivanju ideja oko pokretanja portala paulus.rs. Posebno je istaknuo trud i zalaganje vlč. Mihaela Sokola, koji je zadužen za medije u nadbiskupiji, direktora KMC-a i urednika svih izdanja Beogradske nadbiskupije Velimira Martinovića te vlč. Stipe Filipovića, đakona koji svoj đakonski praktikum dijelom obavlja u KMC-u.

Portal će biti na srpskom, ali dijelom i na hrvatskom jeziku

Glavni urednik portala Velimir Martinović istaknuo je kako će portal biti uglavnom na srpskom  jeziku, ali dijelom i na hrvatskom jeziku, poglavito kada se radi o rubrikama koje pokrivaju liturgijske teme, te da je portal namijenjen svim vjernicima katolicima u Srbiji, ali i drugim ljudima koje zanimaju sadržaji samoga portala koji će biti informativnog i edukativnog karaktera o Katoličkoj Crkvi, vjeri, ali i o aktualnim temama u društvu.

Portal je podijeljen u osam područja povezanih u jednu cjelinu koja čini sam ovakav, za prostor Republike Srbije, specifičan i ne svakidašnji virtualni prozor u Katoličku Crkvu. Na kraju je istakao kako je cilj portala da predstavi što više sadržaja iz Beogradske nadbiskupije, da ona kao takva da svoj doprinos društvu i predstavi svijetu vrijednosti koje sama ima, ali i vrijednosti sveopće Crkve. Svima je zahvalio i vlč. Mihael Sokol potaknuvši svećenike na suradnju oko sadržaja portala i kreiranja pojedinih članaka i zanimljivih tematika jer cilj je portala imati što je više moguće vlastitoga sadržaja.

Istaknuo je kako će dosadašnji sadržaji poput vijesti iz Vatikana, Crkve u svijetu i slično, koji su bili objavljivani na internet stranici Beogradske nadbiskupije sada biti objavljivani na portalu Paulus, a da će internet stranica Beogradske nadbiskupije, koja se nalazi na adresi www.kc.org.rs od sada objavljivati isključivo sadržaje koji su vezani samo za Beogradsku nadbiskupiju.

Poveznica Paulusa i časopisa Blagovest

Vrijednost portala je u tome što će se povezati i s časopisom Blagovest, jer na njemu će se moći objavljivati neki važni članci koji su nekad bili ili su trenutno objavljeni u tiskanom izdanju u Blagovesti. Portal www.paulus.rs ujedno je i prvi portal u Republici Srbiji koji će na cjeloviti način predstaviti katoličku vjeru i donositi informacije o Katoličkoj Crkvi na jednome mjestu.

Portal je za sada samo u latiničnom pismu, a kroz određeno razdoblje, kada se organiziraju sve predviđene rubrike, biti će mogućnost čitanja portala i u ćiriličnom pismu što će informacije i sadržaj još više približiti svim ljudima dobre volje u Republici Srbiji koji se interesiraju o Katoličkoj Crkvi, njezinom nauku, moralnim pitanjima, socijalnoj dimenziji učenja Katoličke Crkve, pogledu Crkve na obiteljske vrijednosti, o tome kako, na koji način i što moliti preko vijesti iz Vatikana, Crkve u svijetu, same Beogradske nadbiskupije, kao i pojedinih biskupija u Srbiji pa sve do predstavljanja raznih izdanja Katoličke Crkve kako onih pisanih, tako i multimedijalnih.

Razni sadržaji bit će kreirani i u suradnji s drugim portalima koji se bave tematikom vezanom uz Katoličku Crkvu.