Budi dio naše mreže
Izbornik

Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Hrvatsku

Zagreb (IKA)

Savez izviđača Hrvatske 28. godinu u nizu organizirao je donošenje Betlehemskog svjetla mira u Hrvatsku. Ove godine s izmijenjenom rutom u okvirima zadanim epidemiološkim mjerama Betlehemsko svjetlo stiglo je na treću adventsku nedjelju 13. prosinca ispred zagrebačke katedrale.

Betlehemsko svjetlo koje je u Hrvatsku stiglo iz salzburške katedrale preuzeo je Savez izviđača Hrvatske na graničnom prijelazu Bregana od slovenskih skauta. Tradicionalno unošenje svjetla u zagrebačku katedralu ove godine je zamijenio program na platou ispred prvostolnice. Rektor katedrale mr. Josip Kuhtić pozdravio je okupljeni narod, među njima izviđače i pokrovitelja događaja predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, i naglasio kako svjetlo predstavlja nadu, radost i ljubav.

“Radujemo se danas svi zajedno jer opet u našu prvostolnicu unosimo Betlehemsko svjetlo. I to svjetlo ovih će dana u svoje župne zajednice, u svoje obitelji prenijeti predstavnici zajednica i upalit će to Betlehemsko svjetlo u našim obiteljima: da nikad ne gubimo nadu, nego da nadu nosimo u našim srcima, jer ja vjerujem da je Bog s nama i ovog trenutka”, kazao je preč. Kuhtić.

Radost zbog ponovnog sudjelovanja u programu predaje Betlehemskog svjetla na Kaptolu izrazio je i predsjednik Hrvatskog sabora.

“Ovo svjetlo simbol je mira, dobroga, vjere i ljubavi. Od 1992. godine ono dolazi u našu domovinu zahvaljujući Savezu izviđača Hrvatske, i naš Sabor pokrovitelj je ovog projekta od njegovih početaka, a nadam se da će tako biti i u budućnosti. Betlehemsko svjetlo simbolizira povezanost između naroda i država i sve ono što nam u ovim teškim trenucima iskonski treba”, poručio je Jandroković.

Regionalni koordinator regije Centar Alen Konjević iz Saveza izviđača Hrvatske istaknuo je kako ove godine izviđači iz Austrije nisu mogli ići po svijetlo u Betlehem, već ga je u Špilji Isusova rođenja upalila devetogodišnja Maria Khoury iz Betlehema, u Tel Aviv ga je odnio kamerman Walid Kamar iz Jeruzalema, a u Austriju je proslijeđeno zrakoplovom. Zatim su izviđači iz Austrije svjetlo odnijeli na svoju granicu i podijelili s okolnim zemljama. Tako je svjetlo svoj put preko Slovenije pronašlo i do Hrvatske.

“U našoj zemlji izviđači iz različitih krajeva doći će na Kaptol ili u ured Saveza izviđača Hrvatske i ponijeti svjetlo u svoje biskupije, župe i obitelji. Cilj nam je da Betlehemsko svjetlo unatoč ograničenjima ne bude manje dijeljeno ili šireno nego proteklih godina”, naglasio je Konjević.

Svjetlo mira u narednim danima osvijetlit će ljudska srca i u susjednoj Bosni i Hercegovini, tako što će ga naši izviđači odnijeti na granicu s BiH.

Inicijativa Betlehemskog svjetla rodila se u okviru dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Potaknula ju je na božićnu večer 1986. godine u emisiji austrijske televizije, u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna gledateljica koja je darovateljima kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova. Betlehemsko svjetlo svugdje u svijetu je simbol mira. Prijašnjih godina na Prvu nedjelju došašća predstavnik austrijskih izviđača odlazio je u Betlehem i palio svjetlo mira u Špilji Isusova rođenja te ga donosio u Beč. U Beču su svjetlo preuzimali izviđači iz cijelog svijeta, među njima i članovi Saveza izviđača Hrvatske. Ove godine zbog zdravstvene situacije program je održan u nešto izmijenjenom obliku.