Budi dio naše mreže
Izbornik

Betlehemsko svjetlo stiglo u Svetište Gospe Sinjske

Sinj (IKA)

Betlehemsko svjetlo mira, upaljeno u mjestu Isusova rođenja, u nedjelju 17. prosinca doneseno je u crkvu i Svetište Gospe Sinjske, izvijestili su iz sinjskog svetišta.

Geslo ovogodišnjeg slavlja Betlehemskog svjetla glasi „Mirotvorstvo čini sretnim“, a Svjetlo mira u Sinj donijeli su članovi Udruge Sinjski ferali. Tijekom mise u 9 sati koju je predslavio župni vikar fra Toni Šimunović, svjetlo mira su unijeli Ita Šubić i Petar Krešimir Vidić, a poruku Betlehemskog svjetla mira pročitao je Karlo Vrgoč. Slavlje su animirali članovi Dječjeg zbora Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.

Običaj raznošenja svjetla mira iz Betlehema nastao je na inicijativu Austrijske radiotelevizije (ORF), točnije njezina zemaljskog studija u Gornjoj Austriji, u čijoj je organizaciji 1986. prvi put jedno dijete upalilo svjetlo u špilji Isusova rođenja u Betlehemu i donijelo ga u Austriju.

U međuvremenu su se inicijativi priključile mnoge europske zemlje, nakon pada komunizma tradicija se proširila i na istočnu Europu, a u međuvremenu su je prihvatile i zemlje Sjeverne i Južne Amerike.
Ove godine, zbog ratnih zbivanja u Svetoj zemlji otkazano je putovanje izaslanstva iz Austrije u Betlehem, slično kao i 2012. i 2015. zbog ratnih sukoba te 2020. i 2021. zbog pandemije koronavirusa.

Tradicija se ipak održala, a svjetlo je u špilji Isusova rođenja upalila dvanaestogodišnja palestinska kršćanka Pillar Jarayaseh. Svjetlo je nakon toga preneseno u Amman, odakle je zrakoplovom dopremljeno u Beč. Božićno svjetlo mira nakon mise u crkvi Gospe Sinjske mnogi vjernici su preuzeli i ponijeli u svoje obitelji, izvijestili su iz sinjskog svetišta.