Budi dio naše mreže
Izbornik

„Biblija nije udžbenik geografije i astronomije“

Belišće (IKA)

Redoviti profesor na Odjelu za geografiju i prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. Josip Faričić održao je predavanje „Biblija nije udžbenik geografije i astronomije ili Manipulira li se s kršćanskim svetinjama?“ na drugoj župnoj tribini održanoj u utorak 4. prosinca u Velikoj vijećnici grada Belišća.

Prof. Faričić protumačio je kako su još stari Grci pretpostavljali da Zemlja ima oblik kugle. Posebno je istaknuo četiri Aristotelove teze o Zemlji kao kugli. Mnogi crkveni oci kao i teolozi skolastike i srednjeg vijeka (Euzebije iz Cezareje, Augustin, Izidor iz Sevilje, Albert Veliki, Toma Akvinski i dr.) spominjali su Zemlju i o njoj pisali kao o nebeskom tijelu u obliku kugle.

Prof. Faričić upozorio je da se u posljednje vrijeme javljaju potpuno pogrešna tumačenja poput onih da Zemlja ima oblik ravne ploče.

„Pojedinaca i skupina koje zastupaju teoriju o Zemlji kao ravnoj ploči ima i danas širom svijeta, bez obzira na njihovu vjersku (ne)pripadnost, pa se okupljaju u pojedinim društvima (Flat Earth Society), objavljuju postove i različite ‘dokazne materijale’ na društvenim mrežama (Facebook i dr.) i drugim mrežnim prostorima (YouTube, razni portali i dr.), a objavljuju i naširoko distribuiraju knjige s pompoznim naslovima. Ono što najviše zabrinjava jest da neki među njima, s manjkavim i površnim tumačenjima Biblije, traže svetopisamske potvrde svojim ‘znanstvenim’ tezama, rekao je prof. Faričić.

Zaključio je kako nikako ne možemo govoriti o Zemlji kao ravnoj ploči te kako teze koje to žele potkrijepiti nisu istinite.

Kada je riječ o Bibliji, treba jasno reći kako ona nije udžbenik geografije i astonomije, nego ukoričena kerigmatska historiografija. Predavač je vrlo argumentirano i s mnoštvom dokaznih primjera iz područja različitih znanstvenih disciplina (geografije, astronomije, matematike i fizike), kao i biblijskih citata zaključio kako Zemlju sa sigurnošću možemo promatrati u obliku kugle.

Uvodničar i moderator tribine bio je prof. Branko Matišić. Pozdravnu riječ na početku tribine uputili su župnik fra Branko Janjić i zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić.