Budi dio naše mreže
Izbornik

Biblijska tribina: Proturječja i napetosti ljudske egzistencije

Osijek (IKA)

I u 2020. godini nastavljen je u pastoralnim prostorima pri Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku četvrti ciklus biblijskih tribina pod vodstvom prof. dr. Ivice Čatića, a u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ Prva ovogodišnja tribina održana je 13. siječnja o temi „Proturječja i napetosti ljudske egzistencije“ tijekom koje je predavač nastavio razlagati „Prvi izvještaj o stvaranju čovjeka (Post 1,1-2,4a)“.

Uvodeći u predavanje prof. Čatić pojasnio je kako Knjiga postanka u 1. poglavlju čovjeka opisuje kao paradoksalno biće. „Načinjen je na sliku Božju i stoga nosi u sebi valencu božanskog, treba gospodariti Zemljom i živim bićima, vrhunac je Stvaranja i ujedno najljepše Božje djelo s neusporedivim dostojanstvom. Ali, stvoren je u isti dan kad i životinje, dakle ima njihovu prirodu; dobiva u početku isti blagoslov i hranu kao i one; sve je stvoreno radi njega, ali on ne dobiva poseban dan u Stvaranju, nego ga dijeli sa životinjama.“ Predavač je potom razjasnio: „Pred čovjekom je dakle paradoksalan i misteriozan zadatak: treba usklađivati božansku i životinjsku dimenziju. Biti nositelj božanskog, a pripadati zemlji, živjeti zemljanost; biti znak neba, a pripadati onomu što mu je oprečno – zemlji. Zadatak je za čovjeka težak, razapinjući jer da bi bio čovjek, treba živjeti nastojeći držati ujedinjene dvije stvarnosti koje su očevidno kontradiktorne. To je čovjek, takva je njegova priroda, to je paradoks njegove egzistencije! Premda se prividno radi o kontradikciji, ona je zapravo znak misterija. Taj misterij, ujedinjenjem dviju različitih dimenzija, čovjeka konstituira slikom Božjom, bez da pokušava zamijeniti Stvoritelja. Čovjekov je zadatak ostvariti se u istini ovoga misterija.“

Sljedeća biblijska tribina održat će se u ponedjeljak 20. siječnja u 19.30 sati u pastoralnim prostorima pri Nadbiskupskom vikarijatu Osijek.