Budi dio naše mreže
Izbornik

Bietigheim-Bissingen: Proslava zaštitnika zajednice sv. Franje

Bietigheim-Bissingen (IKA)

Na misnom slavlju od župljana su se oprostili voditelj hrvatskih katoličkih zajednica Bietigheim-Bissingen, Vaihingen Enz i Illingen fra Josip Bebić i pastoralni suradnik Toni Kulić. U službu novog voditelja zajednica uveden fra Ante Babić.

Hrvatska katolička zajednica Bietigheim-Bissingen prosavila je u nedjelju 6. listopada svoga zaštitnika sv. Franju Asiškoga. Tada se ujedno nakon pet godina djelovanja i ukupno 36 godina djelovanja u Njemačkoj od župljana oprostio voditelj hrvatskih katoličkih zajednica Bietigheim-Bissingen, Vaihingen Enz i Illingen fra Josip Bebić, kao i pastoralni suradnik Toni Kulić, koji je u tim zajednicama i zajednicama Ludwigsburg i Korntal djelovao godinu i pol. Ujedno je u službu novog voditelja zajednica Biettigheim-Bissingen, Vaihingen Enz i Ilingen uveden fra Ante Babić.

Svečano misno slavlje u crkvi Sv. Lovre u Biettigheimu predvodio je predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pomoćni vrhbosanski biskup Pero Sudar u zajedništvu s fra Josipom Bebićem, fra Antom Babićem, delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, mjesnim župnikom i zamjenikom dekana Rolandom Deckwartom i župnikom u Vaihingen Enz Karlom Böckom. Misnom slavlju pribivao je i referent za dušobrižništvo katolika drugih materinskih jezika u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart Ulrich Reif sa suprugom. Sve je na početku pozdravio fra Josip Bebić te je posebno zahvalio biskupu Sudaru na predvođenju misnog slavlja.

Mons. Sudar u propovijedi je istaknuo kako smo plod Božje ljubavi, koji je sama ljubav. „Mi smo Božja obitelj. Crkva je Božja obitelj, a mi smo dio Crkve u koju danas mnogi sumnjaju, u kojoj se događaju nama čudna događanja. U njezinoj tisućljetnoj povijesti Bog joj je znao uvijek pokazati put. Bog je u njoj otvarao uvijek nove perspektive. I danas Bog vodi ovu i ovakvu Crkvu. To se pokazuje žrtvom i spremnosti živjeti za druge. Ta ljubav prema Bogu uključuje i ljubav prema njegovoj Crkvi. Zato danas pod ovom misom, gdje se mijenjaju pastiri ove zajednice, molimo da nam Bog sačuva to zrno vjere i povjerenja u njega, iz kojeg onda kliče i zrije plod naše pripadnosti Crkvi, našem hrvatskom narodu, a iznad svega pripadnosti Božjoj obitelji. Budimo ponosni da smo djeca Božja, da smo katolici – članovi njegove Crkve“, istaknuo je.

Vlč. Deckwart zahvalio je fra Josipu Bebiću na djelovanju u tim zajednicama u suradnji s mjesnom Crkvom te mu je zaželio Božji blagoslov na daljnjoj službi gvardijana u samostanu Zaostrogu u Hrvatskoj. Ujedno je pročitao dekret o imenovanju novim voditeljem zajednica fra Ante Babića uime mjesnog biskupa Gebharda Fürsta. Ujedno mu je zaželio novi početak u tim zajednicama.

Prigodnu zahvalnu riječ uputio je i referent Reif, koji je prenio zahvalu i pozdrav mons. Fürsta i kanonika mons. Paula Hildebranda.

Na kraju misnog slavlja prigodnu riječ u povodu fra Josipova oproštaja i oproštaja Tonija Kulića i uvođenja u službu fra Ante Babića uputili su delegat Komadina, vlč. Böck, Marija Bauer, te uime pastoralnih vijeća tih zajednica Ivan Bodrožić i Mihajela Nosić. Toni Kulić zahvalio je svima na suradnji u tim zajednicama. Na kraju je novi voditelj zajednica Babić istaknuo kako će nastaviti na tragu uspješnog djelovanja svojih prethodnika u tim zajednicama. Mons. Sudar posebno je zahvalio fra Josipu Bebiću na obnašanju službi delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj i ravnatelja dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Misno slavlje animirali su mješoviti zbor i zbor mladih pod vodstvom Tonija Kulića. Nakon mise slavlje je nastavljeno u prostorijama zajednice zajedničkim ručkom.