Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bätzing nakon napada Irana na Izrael: Izbjegavajte dinamiku eskalacije

Berlin/Arad (IKA)

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije (DBK) biskup Georg Bätzing hitno je pozvao na mir nekoliko sati nakon što je Iran granatirao Izrael, izvijestio je 14. travnja Vatican News.

U izjavi je biskup Bätzing nazvao iranski napad „dramatičnom eskalacijom ionako užasne situacije na Bliskom istoku“ i „igranjem vatrom koje se mora oštro osuditi“. „Mora se učiniti sve kako bi se osiguralo da događaji u proteklih nekoliko sati ne gurnu Bliski istok u regionalni rat s nesagledivim posljedicama. To bi bila katastrofa za ovaj dio svijeta i dramatična prijetnja svjetskom miru“, upozorio je predsjednik DBK.

Hitno je apelirao na „sve odgovorne, uključujući i mogući odgovor Izraela, da izbjegnu bilo kakvu dinamiku eskalacije kako bi se spriječilo daljnje krvoproliće i dalo prostora ideji mira“. „Pomolimo se također u ovom času za sve žrtve nasilja koje već trpe teror i rat u Svetoj zemlji“, pozvao je mons. Bätzing.

Iran je u subotu 13. travnja navečer ispalio više od 300 raketa na Izrael. Izraelski mediji izvijestili su da su ih 99 % presreli Izrael, SAD, Velika Britanija i Jordan, neke od njih već u Siriji i Jordanu.

„Hvala Bogu, funkcionalna izraelska protuzračna obrana i potpore SAD-a i Velike Britanije osigurale su da je, prema sadašnjim saznanjima, samo jedna osoba ozlijeđena te su se mogla izbjeći veća materijalna razaranja“, napisao je biskup Bätzing.

Iz južnog izraelskog grada Arada priopćeno je da je ozlijeđeno jedno desetogodišnje beduinsko dijete. Navodno nije bilo drugih ozljeda. Osim toga, navedeno je da je lakše oštećena vojna baza na jugu zemlje. Izrael je najavio odlučnu odmazdu.

Središnje vijeće Židova u Njemačkoj pozvalo je na „jasan i čvrst stav“ prema režimu u Teheranu. Njemačka i Europska unija ne bi trebale ostaviti nikakvu sumnju u svoj stav, rekao je glasnogovornik Središnjeg vijeća za Katoličku novinsku agenciju (KNA). Već od terorističkog napada radikalnog islamskog Hamasa na Izrael 7. listopada, Iran je „vukao konce terora protiv Izraela i zapadnog svijeta“, nastavio je glasnogovornik. „Sada radikalni režim napada izravno“, dodao je poručivši da se sankcije protiv Teherana moraju „pojačati do maksimuma, a Iranska revolucionarna garda mora se konačno staviti na popis terorističkih organizacija“.

Njemački kancelar Olaf Scholz oštro je osudio napad i rekao da je Njemačka „na strani Izraela“. Američki predsjednik Joe Biden jasno je dao do znanja da je američka predanost sigurnosti Izraela protiv prijetnji iz Irana i njegovih opunomoćenika „nedvosmislena“.

Italija, trenutno predsjedavajuća G7, sazvala je u nedjelju 14. travnja poslijepodne hitan sastanak šefova država i vlada sedam najmoćnijih zapadnih industrijskih nacija (G7) o iranskom napadu na Izrael. Zemlje G7 su Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Japan, Kanada i SAD. Europska unija ima status promatrača i stoga je također zastupljena na sastancima. Vijeće sigurnosti UN-a također planira posebnu sjednicu.

Iranski vojni napad uslijedio je nakon što je Izrael 1. travnja napao zgradu konzulata pored iranskog veleposlanstva u Damasku, u Siriji. Ubijeni su visokopozicionirani časnik Islamske revolucionarne garde Mohammed Reza Zahedi, njegov zamjenik i drugi vojni časnici, izvijestio je Vatican News.