Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bertram Meier: Ne podređivati politiku vojnoj moći

Njemačka (IKA)

Augsburški biskup Bertram Meier upozorio je u četvrtak, 29. veljače 2024. na potpuno podređivanje politike mira i sigurnosti načelu ratne sposobnosti u intervjuu za katolički tjednik „Die Tagespost“, izvijestila je KNA.

U Njemačkoj se raspravlja o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka. Međutim, snažna demokracija također mora biti sposobna braniti se. Ne zna bi li ponovno uvođenje vojnog roka bilo učinkovito rješenje. „Ovo je politička odluka koja se mora pažljivo donijeti na temelju činjenica i argumenata“, kazao je.

Meier je podsjetio na deklaraciju njemačkih biskupa o ratu protiv Ukrajine 2022. U njoj su biskupi upozorili da poboljšanje životnih uvjeta u siromašnim zemljama i odlučna klimatska politika imaju i aspekte sigurnosne politike.

Augsburški biskup također je pozvao ljude da brane demokraciju političkim angažmanom. Minimum je izlazak na izbore, što više ljudi treba to iskoristiti, rekao je Meier. Bio je impresioniran brojnim prosvjedima protiv desnog ekstremizma proteklih tjedana. „Bili su tamo mnogi kršćani, uključujući biskupe. Ovo je znak nade“, izvijestila je KNA.