Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan predvodio misu zadušnicu za Gojka Šuška

Zagreb (IKA)

U povodu 22. obljetnice smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška u ponedjeljak, 4. svibnja vojni biskup Jure Bogdan predvodio je misu zadušnicu u samostanskoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u zagrebačkoj Dubravi, izvijestio je Vojni ordinarijat.

U koncelebraciji s biskupom bili su generalni vikar don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MUP-a fra Frano Musić OFM, fra Svetozar Kraljević OFM i drugi svećenici. Evanđelje je navijestio đakon don Mate Mihaljević. Misnom slavlju su, uz obitelj pokojnog ministra Gojka Šuška nazočili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-bojnik Siniša Jurković.

Biskup je u propovijedi govorio o krhkoj i slaboj naravi čovjeka. Istaknuo je kako se u novo doba raširila iluzija o neograničenim mogućnostima ljudske moći. Ova zabluda dovela je do krivih očekivanja da će ljudska domišljatost i napredak riješiti sve životne nevolje te osigurati siguran i miran život. Posljednjih nekoliko mjeseci raspršile su se te zablude te se pokazalo da čovjeku nije dovoljno uzdati se samo u svoja djela, nego mora staviti svoje pouzdanje u Boga. Bog je naša snaga i utvrda u nevoljama, rekao je.

Sitan i golomu oku nevidljiv virus, za koji najsuvremenija medicina nema lijeka, zaustavio je i onemogućio uobičajeni tijek života. Zagreb je uz to, rekao je biskup, pogođen katastrofalnim potresom što je također pokazalo razornu moć prirode i razgolitilo ljudsku nemoć. „Ali to je samo jedna strana, naličje. Pravo se lice pokazalo i zasjalo u svome punom sjaju. Dobrota i solidarnost u tren su se oka pretvorile u suglasje, simfoniju, harmoniju brige za druge, navlastito za one najranjivije“, rekao je biskup i osobito zahvalio Nacionalnom stožeru civilne zaštite, zdravstvenim djelatnicima, Hrvatskoj vojsci i policiji, Crvenom križu i drugim službama koje su podnijele najveće žrtve u ovoj kriznoj situaciji. Sve to svjedoči o neuništivu duhu zajedništva kada je najpotrebnije.

Mons. Bogdan istaknuo je da smo slične stvari doživljavali u Domovinskome ratu. Posvuda duh zajedništva i iste misli, želje i nadanja, molitve i zanosi, odricanje i žrtva. Obljetnice događaja iz Domovinskog rata kolektivni su nam podsjetnik da je ova zemlja građena na nesebičnoj žrtvi onih koji su otišli prije nas: „Živi smo svjedoci krvlju stečene slobode i neovisnosti“. Kada obilježavamo 22. obljetnicu smrti ministra obrane Gojka Šuška zahvalni smo „za sve što je učinio u stvaranju drage, jedine domovine Hrvatske, stavivši se bez imalo premišljanja na raspolaganje prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Hrvatske vojske dr. Franji Tuđmanu, odlučan i spreman bez suvišnih riječi“.

Na kraju, biskup je podsjetio na Isusove riječi: „Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce.“ (Iv 10,11) Isus jest i ostaje zauvijek čvrsta stijena i jedini oslonac u koji se možemo pouzdati: „On je sigurnost i zaštita od svih opasnosti koje nam prijete, od svih lažnih pastira i najamnika. Položio je život i prinio se kao žrtva pomirnica za naše grijehe i grijehe cijeloga svijeta. Neprocjenjiv jamac spasenja i nedokučiv dar“.

Ključne riječi:
Biskup Jure Bogdan Gojko Šušak