Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogović predvodio slavlje Gospe Snježne u Krivom Putu

Krivi Put (IKA)

Blagdan Gospe Snježne svečano je u srijedu 5. kolovoza proslavljen po tradiciji u Krivom Putu ponad Senja kao blagdan nebeske zaštitnice te župe misom koju je predvodio umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Misno slavlje počelo je procesijom s kipom Gospe Snježne od mjesnog groblja te nastavljeno u župnoj crkvi. Biskup Bogović podsjetio se trenutaka prije 54 godine kada je kao mladi svećenik prvi puta došao u tu župu, u crkvu bez krova. Vremenom se duboko povezao s mjestom i ljudima te je bio počašćen boravkom u Krivom Putu. U homiliji istaknuo je kako današnje slavlje kao državljana Republike Hrvatske ima tri glavna čimbenika: Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan branitelja. Jednom rečenicom to možemo izreći kao smisao obiteljskog slavlja: u proslavi narodne pobjede sa zahvalnošću se sjećamo naših branitelja.

U slavlju mise su također tri čimbenika: tvoju smrt, Gospodine naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo. Svako slavlje ima tri sastavna dijela: žrtva, pobjeda, nada. Što je veća žrtva, to je slavnija pobjeda, to je izglednija nada. Onaj koji izbjegava vlastitu žrtvu, ne zaslužuje pobjedu niti ima razlog nade u sebi. Sedam je smrtnih grijeha današnjeg svijeta: bogatstvo bez rada, uživanje bez savjesti, znanje bez karaktera, posao bez morala, znanost bez ljudskosti, religija bez žrtve, politika bez načela (Gandhi). U tome vidimo vrijednost našega slavlja što smo imali mnogo onih koji su očitovali spremnost na žrtvu, zato su oni pobjednici zajedno s onima za koje su se žrtvovali; zato imaju pravo na nadu u tom društvu, poručio je biskup Bogović:

Svako slavlje uključuje bolnu i pobjedničku dimenziju, i nadu. Mi stalno čuvamo mnogo toga što nas žulja, potiče nas da budemo nervozni, ljutiti na nekoga. Danas neki kažu da smo otišli na krivi put. Pripremiti zajedničko blagovanje uključuje pomirenje i opraštanje. Na slavlje u Kanu Galilejsku pozvan je i Isus. On neka bude sudionik svih naših slavlja sa svojom žrtvom, pobjedom, nadom. Pobjeda nije čista ako joj ne prethodi žrtva, nada nije izgledna ako je bitka izgubljena, poručio je biskup Bogović, i na kraju sve naše poginule branitelje preporučio u zagovor Gospe Snježne.

Misu je biskup predvodio u suslavlju župnika Krivog Puta i Senja dr. Richarda Pavlića, senjskog dekana i župnika sv. Jurja preč. Silvija Milina, župnih vikara Nikole Prša i Marija Kralja i ovogodišnjeg mladomisnika Brune Lovakovića. Pjevanje je predvodio dio katedralnog zbora iz Senja pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Ivana Prpića Špike. I ove su se godine na blagdan Gospe Snježne okupili Krivopućani iz Hrvatske i inozemstva koji pokazuju vezanost za svoj rodni kraj i župu koja je početkom prošlog stoljeća imala više stanovnika od Senja.

Domaći župnik Pavlić zahvalio je brojnim župljanima koji su pomogli da se i ove godine dostojanstveno proslavi blagdan Gospe Snježne. Na misi su nazočili i senjski gradonačelnik Sanjin Rukavina, predsjednik gradskog vijeća Željko Tomljanović i dožupan Ličko-senjske županije Vice Nekić.