Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Fazekas o zalaganju za Hrvate u Vojvodini: „Znam da sam poslan njima i želim da očuvaju jezik, kulturu i običaje”

Zagreb (IKA)

Mons. Ferenc Fazekas je prvi put u ulozi subotičkog biskupa dao intervju za Hrvatski katolički radio. U emisiji „Aktualno” emitirana 16. studenog razgovarao je o katoličkoj manjini u Srbiji, aktivnostima i potpori Hrvatima katolicima, poslanju koje mu je kao biskupu dao papa Franjo, te o lijepim uspomenama koje ga vežu za Hrvatsku i Hrvate.

Subotička biskupija nije homogena ni u vjerskom ni u nacionalnom smislu, podsjetio je subotički biskup Fazekas. U toj višejezičnoj biskupiji ima i Hrvata, Mađara, Slovaka, Nijemaca, Rusina… Govoreći o svom zalaganju za hrvatski narod u Vojvodini, poručio je: „Učinit ću sve kao i za druge narode. Svi mi katolici smo tamo manjina, tako da znam da sam poslan njima i želim da oni očuvaju svoj jezik, svoju kulturu i svoje običaje”. Dodao je kako se trude da svaki narod ima priliku moliti na svojem materinskom jeziku.

U razgovoru se biskup spomenuo i svoje privrženosti hrvatskom blaženiku Alojziju Stepincu, čijoj je beatifikaciji nazočio 3. listopada 1998.

Papa Franjo mu je putem nuncija uslijed njegova imenovanja subotičkim biskupom dao uputu da „trebam poštivati korijene svakog naroda tamo, i običaje i jezik”. Nadalje, potaknuo ga je na ekumenizam te na izgradnju zajedništva među svećenicima. Trenutno, objasnio je, Subotička biskupija raspolaže sa stotinjak svećenika, međutim značajan broj njih se nalazi u poodmakloj dobi.

Na novinarski upit postoji li mogućnost da papa Franjo posjeti Srbiju, s obzirom da je Sveti Otac posjetio već niz država gdje su katolici manjina, subotički je biskup kazao: „Malo sam tu skeptičan. Ne vjerujem da će doći. Nije to da on neće – on hoće – samo su takve okolnosti da mislim da je teško da će on moći doći tamo”.

Biskupska služba donosi radosti i brige, a mons. Fazekas je istaknuo kako je njegova izvorna radost što ga je Bog pozvao i ljubi. Među teškoćama istaknuo je problem starih napuštenih crkvi gdje nema više katoličke zajednice. No, najvažnije od svega je ipak „živa Crkva”, kazao je, koju treba držati u jedinstvu.