Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Glasnović predvodio misu na blagdan sv. Marije Krucifikse

Dubrovnik (IKA)

Blagdan sv. Marije Krucifikse svečano je proslavljen 15. prosinca  u samostanskoj kapelici Službenica Milosrđa na Pilama u Dubrovniku. Središnje blagdansko euharistijsko slavlje uz koncelebraciju više svećenika predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

mons.U svojoj propovijedi biskup je na početku primijetio kako ime Marije Krucifikse, utemeljiteljice družbe Sužbenice Milosrđa, u sebi nosi simboliku jer slažući dijelove njenog imena: Marija, Paola, Frančeska mogu se iščitati veliki i značajni sveci. U njenom imenu se to lijepo posložilo tako da je mogla u ljubavi preko križa nasljedovati te velikane Crkve i svetosti.

Još kao vrlo mlada Marija Krucifiksa je odlučila svoj život posvetiti Gospodinu, nastavio je biskup. Radeći kod svoga oca Marija se po prvi puta susrela s problemima radničkog staleža i to je za nju bilo značajno jer je odgovorila na taj poziv da ublaži te poteškoće. Dvorila je zaražene bolesnike, osnovala je dvije škole za gluhonijeme osobe, dvorila je siromašne žene u jednoj ubožnici.

Kruna njenog djelovanja je osnivanje družbe Službenice Milosrđa 1840. godine u talijanskom gradu Bresci. Pomagao joj je biskup Brescie kao i financijski njezin otac koji je razumio njen poziv. U nastavku je biskup govorio o nekim odlikama života i poslanja sv. Marije Krucifikse koju je svetom proglasio papa Pio XII. 1954. godine.

Marija Krucifiksa nam daje primjer ljubavi, pozvana je slijediti Krista posvećujući mu se bez pridržaja, kazao je biskup te dodao kako i danas sestre žive tu karizmu sv. Marije Krucifikse.

Papa Franjo kaže da su upravo sveci ti koji nose i vode naprijed i čine da Crkva raste. U centru uspjeha sv. Marije Krucifikse je susret s Isusom Kristom koji je promijenio njezin život. Doživjela je iskustvo ljubavi koje ju je ozdravilo i oslobodilo, zaključio je biskup Gasnović.

Evanđelje je navijestio đakon don Petar Markić, a svečanu misu pratio je zbor samostana potpomognut pjevačima, prijateljima kuće i reda.

Za proslavu svoje utemeljiteljice u samostanskoj crkvi je priređena devetnica uz euharistijsko klanjanje i molitvu krunice. Ovogodišnju proslavu, kojoj je nazočila i provincijalna poglavarica s. Mariangela Galić, sa sestrama je organizirala nova predstojnica s. Branka Plenča.

Jelica Gjenero