Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Gorski predvodio misu zadušnicu za preminulog vlč. mr. Stjepana Petiku 

Sigetec (IKA)

Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodio je u utorak 6. srpnja euharistijsko slavlje u Župi sv. Petra i Pavla u Bešićima prigodom ispraćaja preminulog vlč. mr. Stjepana Petike, župnika i suca Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Zagrebu, koji je preminuo 3. srpnja u 51. godini života i 26. godini svećeništva.

Pozdravljajući na početku mise okupljene župljane, svećenike kao i rodbinu preminulog vlč. Petike, biskup Gorski prenio je i izraze sućuti zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Rekavši na početku homilije kako posljednjih godinu dana snažnije nego inače doživljavamo svu krhkost našega ljudskog bića i lažnost prividne sigurnosti u vremenu, biskup Gorski je naglasio kako nas takvi događaji, kao što je i iznenadna smrt vlč. Stjepana, uče poniznosti i spoznaji da nema sigurnosti i uspjeha osim u Bogu, nema budućnosti osim s Bogom.

Osvrnuvši se na 25 godina svećeničkog služenje vlč. Petike, od čega je u Župi sv. Petra i Pavla u Bešićima proveo 14 godina, biskup Gorski je rekao da je svećenička služba svjedočiti život pod perspektivom neba i vječnoga života: “I nije braćo i sestre to iluzija, kao neka lažna nada. Naprotiv, to je naša stvarnost zaslužena Isusovom mukom, smrću i uskrsnućem, čiji spomen svakodnevno obnavljamo u euharistiji. Tu nas Krist rasvjetljuje svojom riječju-evanđeljem, tu nas hrani svojim presvetim Tijelom, tom manom s neba, dok ne prispijemo vječnoj domovini u nebesima. Samo iz  perspektive  uskrsnuća  i vječnosti mi možemo dati smisao ovom zemaljskom trajanju, našim naporima, ljubavima i žrtvama.

Samo pogledom odozgo, s nebeskih visina, možemo ispravno vrednovati ljudski život, bez obzira na njegove zemaljske godine. Samo s Krstom, raspetim na križ i uskrslim od mrtvih imamo pristup životu budućega vijeka. Iz te vjere gledamo i na život preminulog svećenika Stjepana. Uime Zagrebačke nadbiskupije i našega nadbiskupa kardinala Josipa, zahvaljujem za njegov svećenički život i rad, zahvaljujemo njegovoj obitelji, posebno pokojnim roditeljima na čijoj vjeri je niknulo njegovo svećenička zvanje i članovima njegove obitelji koji su ga u tome podupirali.”

Naglasivši da je u kršćanskim zajednicama oduvijek bio pobožni običaj moliti za mrtve, biskup Gorski je rekao: “Molitva za njihove duše sadrži dvostruku nadu: da će preminuli, oslobođeni svih svojih grijeha, sretno prispjeti u  zajedništvo  Božje ljubavi, i da mi odatle možemo računati s njihovim zagovorom. Ta vjera povezuje Crkvu, ovu koja još putuje zemljom i onu koja je već u punom zajedništvu Božje ljubavi. To je i naša nakana danas. Molimo za preminulog svećenika Stjepana da ga milosrdni Bog primi i zagrli svojom ljubavlju. Vjerujemo također da nas on već prati s nebeskih visina, iz jednog potpuno drugačijeg svijeta i da moli za nas, moli za vas svoje župljane,  za članove svoje obitelji, za kolege svećenike. A i vi, dragi župljani u Bešićima sjetite se svojega svećenika u molitvama, posebno u euharistiji koju je rado on za vas prikazivao Bogu.”

Prije završnog blagoslova i ispraćaja preminulog župnika Petike, oproštajni govor uime župljana Bešića izrekla je Davorka Jurić. Podsjetila je na župničko služenje vlč. Petike, njegovu prisutnost, blizinu i svjedočanstvo Božje ljubavi prema svakom čovjeku. Pročitavši ulomak iz posljednje propovijedi vlč. Petike koja završava stihovima iz pjesme Opomena, Antuna Branka Šimića, Jurić je govor završila sljedećim riječima: “Iako si nas naglo napustio, naš dragi župniče i brate u Kristu, dao Gospodin da tako bude, da tvoja patnja i agonija koju si sam, bez prisutnosti ikoga od nas ili svojih bližnjih doživio –  bude tvoja ulaznica za Nebo, gdje ćeš uživati blagu svjetlost zvijezda za kojom si čeznuo i slavu nebeskog Jaganjca, svog i našeg Otkupitelja, kojem si odano služio proteklih dvadeset i pet godina svog svećeništva. Hvala Bogu za vrijeme koje nam je darovao s tobom.”


Sprovodne obrede na mjesnom groblju u Sigetecu s početkom u 15.30 sati, a potom i misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Marka, Evanđeliste u Sigetecu predvodi u srijedu 7. srpnja zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.