Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Huzjak: „Potaknuti smo na što temeljitiju formaciju kandidata za svećeništvo"

Vatikan (IKA )

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije u sklopu pohoda Ad limina u petak 16. studenoga posjetili su Kongregaciju za kler gdje ih je primio prefekt te kongregacije kardinal Beniamino Stella s tajnikom i suradnicima.

Predsjednik Vijeća HBK za kler bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak u izjavi za IKA-u i HKR osvrnuo se na sadržaj sastanka. Biskup Huzjak ukratko je iznio stanje klera u našim nadbiskupijama i biskupija. Glavni naglasak bio je na nastojanju biskupa da se kler podrži, ojača, ohrabri u njihovom vjernom i predanom služenju Crkvi. Biskup je govorio i o poteškoćama u vršenju svećeničke službe, a to su opća situacija u našoj domovini koja je još uvijek društvo u tranziciji, problemi koji danas zapljuskuju cijelu Europu, nezainteresiranost i opasnost da se u kleru stvori svjetovna duhovnost kao i opasnost da svećenik u silnoj brizi za sve što mora učiniti zanemari ili izgubi svoj identitet. Biskup Huzjak izvijestio je o nastojanjima da se ojača svećenička duhovnost kao nosivi stup svećeničkog identiteta, istaknuvši da u tome smjeru Biskupska konferencija i biskupi čine sve što je potrebno na formaciji svećenika, na praćenju posebice mladih svećenika. Istaknuo je da biskupi nastoje biti blizu svećenicima i pratiti ih u pastoralnom radu.

Rekao je da generalna slika našeg pastorala počiva na temeljima koji su tradicionalni, ali da se na te temelje neprestano nadograđuju novi pristupi, novi odnosi koji se stvaraju u Crkvi. Posebice je govorio o formiranju laika koji studiraju teologiju i pripremaju se za sudjelovanje u pastoralnim projektima. U tom procesu svećenik ima nezaobilaznu ulogu i susreće se često s pitanjima na koja nije lako odgovoriti.

Na to se nadovezao kardinal Stella koji je potaknuo biskupe na što temeljitiju formaciju kandidata za svećeništvo koja se treba prilagođavati sadašnjem vremenu. Istaknuo je pri tome da treba paziti da formacija svećenika zadovolji sve komponente svećeničke službe i svećeničkog identiteta, intelektualnu, duhovnu, ljudsku, da svećenik bude onaj tko zna cjelovito pristupiti i čovjeku današnjice i društvu i izgrađivati Crkvu svojim svećeničkim radom i nastojanjima.

Kardinal Stella zanimao se i za broj duhovnih zvanja u Hrvatskoj. Hrvatski biskupi izvijestili su ga da su duhovna zvanja u opadanju i zbog toga postoje poteškoće u pastoralu, ali se u biskupijama nastoji intenzivirati rad s mladima da ih se oduševi za svećeničko zvanje. Na sastanku je bilo riječi i o važnosti odgovornog upravljanja crkvenim dobrima.