Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Huzjak predvodio misno slavlje svetkovine Rođenja Isusova

Bjelovar (IKA)

Na svetkovinu Božića, 25. prosinca bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak predvodio je euharistijsko slavlje u katedrali svete Terezije Avilske u Bjelovaru.

U katedrali ispunjenoj brojnim vjernicima, misu su koncelebrirali mons. Stjepan Ptiček, preč. Josip Stipančević, vlč. Antun Faltak, vlč. Mislav Dabac te asistirao đakon vlč. Alen Zelčić.

Na početku, biskup Huzjak pozvao je vjernike na čin zahvaljivanja za dar bogočovještva Isusa Krista u kojem prepoznajemo i naše živote. On je Bog koji je postao čovjekom da bi čovjek mogao biti pobožanstvenjen. Dok zahvaljujemo, molimo Boga za sve one nakane koje nosimo u srcima, molimo posebno za mir u svijetu koji je ranjen mržnjom i ratom, potaknuo je.

U homiliji mons. Huzjak rekao je kako Božić označava jedinstveni događaj koji se dogodio jednom u ljudskoj povijesti, ali se dogodio za svakoga čovjeka i svaki čovjek ima razloga slaviti rođenje Isusovo. Prisjetio je i pozvao vjernike na čuvanje lijepih običaja koje su nam predali naši stari, a plod su duboke vjere i pobožnosti.

Biskup je citirao papu Leona Velikog koji je pozvao: „Kršćanine, upoznaj svoje dostojanstvo!“. Dostojanstvo stvorenja proizlazi iz neizmjernog dara Stvoritelja, i mi ljudi nosimo Njegovo dostojanstvo, Njegovu sliku u našim srcima. To je izvor i to je snaga ljudskog dostojanstva. Ljudsko dostojanstvo izvire iz ljubavi Božje.

Bog je u svakog čovjeka ugradio svoj život i dao svima svoje dostojanstvo, a rođenje Isusovo pokazalo je upravo tu istinu vjere. Mi slavimo Božić bivajući svjesni da naši životi, kao životi pastira kojima je anđeo navijestio radosnu vijest, trebaju biti obradovani i promijenjeni spoznajom da je Bog došao među nas.

Ako dopustimo da se Bog rodi u našim srcima, da nas mijenja iznutra, ona znači da smo dohvatili pravi smisao slavlja koje slavimo.

Na kraju misnoga slavlja, biskup je čestitao blagdan Kristova rođenja svim nazočnima, a zamolio da se njegova čestitka i blagoslov prenese posebno onima koji nisu mogli doći na slavlje zbog bolesti, starosti i nemoći. Čestitao je Božić i svim kršćanima iz pravoslavnih Crkava te iz crkvenih zajednica reformacije. Čestitku je uputio i svakom čovjeku bez obzira je li blizu ili daleko Crkvi i Bogu.