Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Ivas: Redovnice su često tražene zbog onoga što rade, a ne onoga što jesu

Šibenik (IKA )

Sedam franjevki od Bezgrešne proslavilo je redovničke jubileje a jedna je položila privremene zavjete na svetkovinu svetog Franje Asiškoga, u četvrtak 4. listopada u Šibeniku.

U crkvi Gospe van Grada umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, uz koncelebraciju više svećenika, predvodio je misno slavlje na kojem je s. Valentina Sitaš obukla redovničko odijelo i položila prve zavjete. Virgina Mihalj i s. Beata Dadić proslavile su šezdeset godina redovničkih zavjeta. Pedeset godina obilježile su s. Boženka Periša, s. Damjana Grgat, s. Nazarena Blažević, s. Anđela Budimir-Bekan i s. Radomira Nimac.

U homiliji biskup Ivas citirao je biskupa Srećka Badurinu i njegov govor upućen nasljedovateljima svetog Franje. „Biti franjevac i franjevka ne znači kititi se životom i djelom svetog Franje, te živjeti na njegov račun. Sveti Franjo sve stavlja pred vlastitu odgovornost. On upućuje na trajni, živi i vjernički odnos prema Kristu. Život svetog Franje je putokaz“.

Biskup Ivas uputio je i na vrijednost ženskog redovništva u Katoličkoj Crkvi. Naglasio je kako se i u samoj Crkvi redovnice susreću s neugodnošću. Često su tražene zbog onoga što rade, a ne zbog onoga što jesu. Često se ne cijeni njihovo redovničko posvećenje, upozorio je.

Redovnice su od Boga ljubljene i izabrane. Bog koji nam je rekao ti si moj ili moja ljubljena pita svakoga: „Voliš li ti mene?“ Bog nudi bezbrojne prilike svakome od nas da mu to potvrđujemo. To je najdublji smisao duhovnoga i redovničkog života koji sve radikalno mijenja, poručio je između ostaloga biskup Ivas.