Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Jezerinac predslavio Lovrenčevo u Vivodini

Vivodina (IKA)

Umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac predvodio je u ponedjeljak 10. kolovoza proslavu blagdana sv. Lovre u Župi sv. Lovre u Vivodini, u Ozaljsko-lipničkom dekanatu.

Blagdan sv. Lovre mučenika, zaštitnika te župe na vinorodnim obroncima Žumberačke gore u Karlovačkoj županiji tradicionalno okuplja brojne hodočasnike a posebno raseljene Vivođane iz SAD-a i Kanade kao i Australije koji na Lovrenčevo dolaze u rodni kraj. No, zbog pandemije koronavirusa ove je godine broj Vivođana iz prekooceanskih zemalja izostao.

Biskup Jezerinac na početku se osvrnuo na prve mučenike koji su udarili temelje crkve na našim današnjim prostorima, od sv. Dujma u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, sv. Demetrija u Srijemskoj biskupiji pa do sv. Anastasije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije. „Neki od mučenika nisu živjeli u našim prostorima ali su ostavili veliki pečat, poput sv. Lovre kojeg i vi častite”, napomenuo je biskup Jezerinac okupljenima. Podsjetio je na život i mučeništvo sv. Lovre, koji je živio u doba rimskog cara Valerijana, progonitelja kršćana, koji je donio dva dekreta protiv kršćana, 257. i 258. godine, da se svi kršćani pobiju i oduzme im se imovina. Lovro, koji je kao đakon bio zadužen za upravljanje crkvenim blagom, nije poslušao cara već je blago podijelio siromašnima, uz izjavu da su oni njegovo blago. Bio je mučen i spaljen, no njegovo je mučeništvo, baš kao i Stepinčevo donijelo obilati rod. Poruka je to da nema uspjeha bez žrtve i napora. To su znali i Vivođani kada su Lovru izabrali za svog zaštitnika, zaključio je biskup Jezerinac.

Osvrnuvši se i na pandemiju koronavirusa koji razara ljudsko tijelo, upozorio je da je još gori virus koji uništava dušu, a simptomi su mu laž, zavist, mržnja, psovka, ubijanje nerođene djece. „Narod koji ubija svoju djecu je na putu da nestane, a uzročnik virusa koji ubija dušu je sotona. Cjepivo za animavirus koji ubija dušu je sin Božji u liku Isusa iz Nazareta. Živjeti po evanđelju znači prihvaćati žrtvu odnosno učiti, moliti, biti vjerni Bogu i živjeti u milosti Božjoj”, istaknuo je biskup, napomenuvši da je danas teško biti kršćaninom jer suvremeni pogani nameću svoj način života.

Na slavlju su se okupili i mnogi gosti, među kojima gradonačelnica Ozlja Biserka Lipšinić, načelnik PU Karlovačke Darko Bratić i predstavnici policije, jer je župnik Vivodine preč. Andrija Markač i policijski kapelan. Uz biskupa Jezerinca i vlč. Markača koncelebriralo je više svećenika toga dijela Zagrebačke nadbiskupije na čelu s ozaljsko-lipničkim dekanom i župnikom Ozlja preč. Josipom Jakovčićem, karlovačkim dekanom i župnikom župe Presvetog Srca Isusova preč. Draženom Karačićem i vojnim kapelanom Ivanom Blaževcem. Pjevanje je predvodio župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Anite Obradović Grijak.

Preč. Markač na kraju je zahvalio svim dionicima slavlja te najavio veliku proslavu sljedeće godine kada se slavi 700. obljetnica osnutka župe kao i 160 godina školstva u Vivodini.