Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Kijiva i Žitomira Vitalij Krivickij za Glas Koncila: „I naš je naraštaj pozvan izgrađivati živu Crkvu“

Zagreb (IKA)

U novom broju Glasa Koncila od nedjelje 30. kolovoza sugovornik u intervjuu je rimokatolički biskup Kijiva i Žitomira mons. Vitalij Krivickij, a tekst je naslovljen: „I naš je naraštaj pozvan izgrađivati živu Crkvu“.

U razgovoru s novinarom Darkom Grdenom dotaknuo se brojnih tema, a odgovarajući na pitanje kakve obrise nove evangelizacije poprima djelovanje u Ukrajini, sugovornik Krivickij je rekao: „Mi u Ukrajini čuvamo živo svjedočanstvo o žilavosti žive Crkve. Posebno to vrijedi za Grkokatoličku Crkvu koja je za vrijeme Sovjetskoga Saveza bila apsolutno zabranjena. No nastavila je živjeti u podzemlju riskirajući najgora progonstva. Kad su se prilike promijenile, zapravo je samo izišla u javnost, preko noći. I naš je naraštaj pozvan izgrađivati živu Crkvu koja će se znati nositi s novim izazovima“.

Govoreći, pak, o tome da se u Ukrajini vodi bitka oko Istanbulske konvencije kazao je: „Kad je riječ o razvojnim pitanjima, dakle o organizaciji gospodarstva, trgovine, o razvoju demokracije, Ukrajina svakako konstantno više teži prema Zapadu, što ne znači da nekritički prihvaća sve što od Zapada dolazi. Na tu kritičnost ne gledam poglavito kao na politički euroskepticizam, nego je riječ o vrijednosnom pitanju, o vrednotama kao što su odnos prema kršćanstvu, prema obitelji…“.

Ukrajinski rimokatolički biskup Kijiva i Žitomira mons. Vitalij Krivickij rođen je 1972. godine u Odesi. Kao redovnik salezijanac bogosloviju je završio u Krakovu u Poljskoj. Za svećenika je mons. Krivickij zaređen 1997. godine, a nakon 20 godina svećeničkoga i redovničkoga služenja diljem Ukrajine godine 2017. imenovan je i posvećen za kijevsko-žitomirskoga biskupa, sa sjedištem u ukrajinskoj prijestolnici. Biskup Krivickij zastupa ukrajinske katoličke biskupe u Sveukrajinskom vijeću Crkava i vjerskih organizacija.