Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica predvodio misu zahvalnicu za dva zlatna bračna jubileja  

Liskovica (IKA/TABB)

U ratu potpuno raseljenoj i uništenoj župi Liskovica kod Mrkonjić Grada, u koju se godinama nakon rata nije smjelo i moglo vratiti i ostati, upriličeno je u subotu 10. kolovoza zajedničko slavlje dva zlatna bračna jubileja.

Bračni parovi iz te župe Jozo i Ruža Šestan te Jozo i Mande Crnoja, zajedno sa svojom djecom i unučadi, te rodbinom i prijateljima liturgijskim slavljem u novoizgrađenoj, nedovršenoj župnoj crkvi Sv. Ilije Proroka željeli su Bogu zahvaliti za 50 godina svoga blagoslovljenog kršćanskog braka. U dogovoru s upraviteljem liskovačke župe Darkom Anušićem, mrkonjićgradskim župnikom, zamolili su biskupa Franju Komaricu da predvodi to zahvalno liturgijsko slavlje.

Slavlje je počelo procesijom iz ponovno izgrađene župne dvorane, koju je pjevanjem i molitvom Gospinih litanija predvodio biskup Komarica i župnik Anušić. U crkvi je najprije župnik pozdravio zlatne jubilarce, njihovu djecu, rodbinu i prijatelje kao i biskupa, izrazivši radost zbog tog „nesvakidašnjeg radosnog događaja“. I biskup se pridružio župnikovim riječima radosti . Ujedno je izrazio zahvalnost što su „sretni jubilarci“ željeli imati ovu iznimnu svečanost svoga života u svojoj rodnoj župi, gdje su se i vjenčali prije 50 godina.

U homiliji biskup je najprije podsjetio kako su se upravo „jubilarci, uz još neke žive i one, u posljednje vrijeme preminule župljane, osobito zalagali i trudili oko ponovne izgradnje ove župne crkve“, u kojoj danas Bogu zahvaljuju za proteklih 50 godina zajedničkog plodnog bračnog života i ujedno „obnavljaju svoju bračnu prisegu vjernosti sve dok ih Gospodar života ne pozove sebi u vječnost“. Zatim je biskup Komarica na temelju svetopisamskih misnih čitanja naglasio samu srž uspjelog kršćanskog braka – ljubav, koja svoje izvorište ima u samom Bogu, koji je Ljubav i koji ljubavlju obasjava i dariva svoja ljubljena stvorenja, osobito ona koja se vjerom i odanošću otvaraju Božjem blagoslovu i pomoći. Ohrabrio je sretne jubilarce da nastave i u daljnjem svome životu oslanjati se na Božju pomoć i utjehu te na majčinsku zaštitu Presvete Djevice, kao što su to činili tijekom višedesetljetnog izbivanja u drugim životnim sredinama: Njemačkoj, Švicarskoj i Hrvatskoj, gdje su svoju djecu kršćanski odgojili i davali lijepo svjedočanstvo zajedničkog življenja kršćanskog braka, kako pred svojom djecom i unučadi, tako i pred župljanima s kojima su živjeli u novim sredinama.

Bračni par Jozo i Ruža Šestan imaju sedmero djece, petnaestero unučadi i jedno praunuče. A bračni par Jozo i Mande Crnoja imaju petero djece i također petnaestero unučadi. Biskup je nakon homilije blagoslovio dva križa za oba bračna para, na kojima je svaki par položio zakletvu međusobne vjernosti. Blagoslovio je i poklon-krunice i molitvenike koje je jubilarcima, uz darovane križeve, također poklonio. Misno slavlje pjevanjem su animirala i brojna nazočna djeca, unučad, rodbina i prijatelji jubilaraca. Nakon mise u župnoj dvorani i pred njom upriličena je svečana zajednička „gozba ljubavi“. Zlatni jubilarci prošlih su godina uspjeli vlastitim sredstvima obnoviti svoje u ratu porušene domove, a slično su učinili i čine još 50-ak i više obitelji, koji ne odustaju od povratka u svoja sela Donju i Gornju Liskovicu. Svi se oni čvrsto nadaju da će – uz pomoć dobrih ljudi moći nastaviti dovršetak svoje župne crkve, koja je istinsko srce njihove vjere, nade i obnove njihovih domova.