Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica predvodio slavlje Petrova u Kaštel Novom

Kaštel Novi (IKA)

Župa sv. Petra apostola - Kaštel Novi proslavila je svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika dvodnevnim duhovno-kulturnim programom i misnim slavljem koje je predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica.

U ponedjeljak 28. lipnja na Brcu u Kaštel Novom održan je tradicionalni koncert duhovne glazbe u kojem su sudjelovali vokalno-instrumentalni sastavi Snaga vjere i Anđeli, te župni mješoviti zbor. Nakon glazbenog dijela programa upriličen je dramski igrokaz „Treći brat“, autora don Ante Mateljana, u kojemu je između ostalih glumaca jednu ulogu igrao i sam župnik don Darijo Čorić.

Na samom kraju glazbeno-dramske večeri održano je predstavljanje knjige „Izvor života“ župnika Čorića. Knjigu koja je zbirka njegovih svećeničkih svjedočanstava predstavili su ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić i vjeroučitelj Mario Žuvela. Na kraju je o knjizi govorio i sam autor, koji je kazao kako su svi događaji iz knjige popratili njegov svećenički život te su zapisani da čitatelji u svom srcu osjete Božju prisutnost. Program prve večeri vodila je Anamarija Botić.

U utorak 29. lipnja u prepunoj župnoj crkvi svečano euharistijsko slavlje predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica u koncelebraciji sa župnikom Kaštel Starog don Frankom Prnjakom i župnikom domaćinom.

Mons. Komarica u propovijedi je naglasio jačinu Petrove vjere, Pavlovo poniženje u padu s konja, ali i njegovo uzvišenje u susretu s uskrslim Isusom. Petar ostaje Židovima, a Pavao odlazi poganima propovijedati vjeru. Naglasivši važnost prenošenja Evanđelja, spomenuo je kako Europa danas gubi kredibilitet jer ne prihvaća Krista. Ljudi današnjeg vremena u Europi trebaju također biti svjedoci vjere u Krista kao što su bili Petar i Pavao. Naglasio je kako Hrvati u svijetu žive svoju vjeru i donose je u svojim novim sredinama, kao što to posebno rade Hrvati u BiH. Pohvalio je vjeru naroda koji se okupio u tako velikom broju, te na taj način posvjedočio svoju vjeru. Ohrabrio je sve nazočne da kroz djela ljubavi i dalje vjerodostojno svjedoče svoju vjeru.

Na kraju euharistijskog slavlja održana je svečana procesija s kipom sv. Petra ulicama Kaštel Novoga, ali i jednim dijelom morem uz pratnju brodova. Biskup Komarica blagoslovio je sve brodove i okupljeni puk i po povratku u crkvu sve pozvao na nasljedovanje apostolskih prvaka Petra i Pavla. Večer proslave patrona župe nastavljena je uz KUD Ante Zaninović uz pratnju mandolinskog orkestra te muške klape Sv. Jeronim i ženske klape Štorija.