Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić na proslavi Hrvatskog dana u mađarskom Sambotelu

Szombathely (IKA)

Gradišćanski Hrvati su u mađarskom gradu Sambotelu (Szombathelyju) u subotu 6. srpnja proslavili 11. hrvatski dan.

Program je započeo misom u katedrali Uznesenja BDM koju je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu sa szombathelskim biskupom Jánosom Székelyjem, njegovim generalnim vikarom Császárom Istvánom i župnikom Hrvatskog Židana Stjepanom Dumovićem. Biskup Székely pozdravio je sisačkog biskupa i sve okupljene Hrvate nazvavši ih uresom (kinčem) svoje biskupije.

Biskup Košić zahvalio je na pozivu gradišćanskim Hrvatima i izrazio radost zbog zajedništva u vjeri. Dugi opstanak Hrvata u Mađarskoj (i Austriji), koji traje već više od četiri i pol stoljeća, ima se zahvaliti hrvatskim obiteljima, kulturnim institucijama i Crkvi koje su očuvale hrvatski identitet. Zaželio je da naši vjernici i dalje njeguju svoj jezik, kulturu i vjeru te pridonose svojim zalaganjem i mađarskom društvu u prijateljstvu i zahvalnosti mađarskom narodu i državi koja je postala njihova nova domovina.

Nakon mise biskup Košić zadržao se kratko u razgovoru s biskupom Székelyjem i pozvao ga u Sisak te je nazočio i programu 11. hrvatskog dana pod šatorom na Glavnom trgu, na kojem su nastupile i članice sisačke vokalne skupine „Lipe“.