Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić o stradanjima Sisačke biskupije

Sisak (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić rekao je u petak 1. siječnja da su vjerski objekti na potresom pogođenom području u sisačkoj biskupiji teško stradali, ali i izrazio nadu da će ih uz pomoć države i donacija uspjeti obnoviti, prenosi Hina.

Na području Petrinje i Siska potpuno je uništena i katedrala Uzvišenja sv. Križa u Sisku i šest župnih crkvi, a teško oštećeno je još 20 župnih crkvi Sisačke biskupije, uglavnom kulturnih dobara.

„Velike su štete i sve to je ogromna nesreća za sve nas vjernike. Kad nam stradavaju vjerski objekti i kad je među njima katedrala, onda nam to nije samo pitanje materijala koji se srušio, nego je to kulturno blago, a nama vjernicima simbol naše vjere, okupljanja, euharistija, sakramenata…”, kazao je mons. Košić za RTL Danas.

„Želio bih ohrabriti sve. Primili smo, i neprestano nas dobrotvori nazivaju i nude pomoć i vjerujemo da ćemo uz pomoć države i svojih sredstava i donacija uspjeti obnoviti. To neće biti kratka obnova”, rekao je. Izvijestio je i da su statičari bili na katedrali i zaključili da statika ne odgovara, što je opasnost. „Naša je biskupija dala stanove i otvorit će vrata za vjernike i dvoranu da nedjeljom mogu doći na misna slavlja koliko će to biti moguće, dok se ne ukloni toranj. To je teško, ali to je jedini put”, istaknuo je.

O rođenju djeteta baš u Sisku i to nekoliko sekundi nakon ponoći rekao je da je to pravi – znak života. „Mi bismo trebali prepoznavati Božje znakove. Bog nam govori kroz razne prigode, sigurno je da je i ovo rođenje dječaka jedan znak, znak života”, rekao je biskup Košić.