Budi dio naše mreže
Izbornik

Jutros dva nova vrlo jaka potresa s epicentrom na području Petrinje

Petrinja (IKA)

Središnju Hrvatsku, u srijedu 30. prosinca rano ujutro, zatresla su dva nova vrlo jaka potresa s epicentrom na području Petrinje, magnitude 4.7 i 4.8 stupnjeva prema Richterovoj ljestvici, izvještava Hina.

“Potres u 6.15 bio je magnitude 4.7 stupnja prema Richterovoj ljestvici, a onaj nešto kasnije 4.8. Oba potresa imala su epicentar na području Petrinje”, rekla je voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić za Hrvatski radio, a prenosi Hina.

Seizmološka služba Republike Hrvatske objavila je da je nakon njih, u 6.29 uslijedio još jedan jak potres magnitude 3.9 po Richteru.

Potvrdila da će se tlo i dalje tresti.
“Hoće, trest će se duže vrijeme, potres u utorak 29. prosinca bio je razoran i iza njega će s velikom sigurnošću uslijediti veliki niz potresa, među kojima će, sasvim sigurno, biti jačih”, kazala je.

Potvrdila je da će i slabiji potresi, poput jutrošnjih, imati utjecaja na objekte u Petrinji i Sisku koji su oštećeni u prethodnim potresima.

Navela je da je Petrinju od ponedjeljka 28. prosinca pogodila „golema količina“ manjih potresa.
“Trese se gotovo svaku minutu”, rekla je Ivančić, navodeći da je potresa, jačih od 3 bilo barem 25 do 30, izjavila je za Hrvatski radio voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić, a prenosi Hina.

Uz područje Banovine, poglavito u Petrinji, Sisku, Glini, Lekeniku i drugdje, potresi su se osjetili na širem zagrebačkom i velikogoričkom području, ali i u Međimurju, Karlovcu te u Sloveniji.