Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić predvodio slavlje krštenja u Ivanić-Gradu

Ivanić-Grad (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 20. ožujka u župnoj crkvi Sv. Petra ap. u Ivanić-Gradu misno slavlje te krstio Josipa, peto dijete obitelji Družinec, Margitu, treće dijete obitelji Koščević te Tiu, prvo dijete obitelji Brcko.

Na početku biskup je podsjetio kako je to nedjelja solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, a pozvao je okupljene i na molitvu za mir u cijelom svijetu, a osobito Ukrajini.

U homiliji osvrnuvši se na pročitanu Božju Riječ i Isusove riječi „Ako se ne obratite, svi ćete slično propasti!“, biskup je ustvrdio kako nam upravo one odjekuju kroz čitavu korizmu. „Ovo je vrijeme milosti i spasa, pjeva prorok. Tako je i korizma u kojoj se nalazimo vrijeme obraćenja za svakog od nas. Svi mi smo pozvani da dublje uđemo u otajstvo našeg spasenja, da prihvatimo Krista koji je za nas trpio, bio raspet i umro te da se uobličimo Kristu patniku, primajući svoje križeve. Prihvaćajući post, molitvu, milostinju kao djela pobožnosti, a kako bi što ljepše i sa što više žara u srcu proslavili Uskrs – Kristovu Pashu“.

Govoreći o nedjelji solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini biskup je rekao kako se ta akcija provodi već 16. godinu za redom, a cilj joj nije samo materijalno već i duhovno povezivanje s Hrvatima koji se tamo nalaze u teškoj situaciji.

„Nažalost, puno ih iseljava iz BiH, a prava koja imaju sve su manja. Zato je svaka gesta, pa i ona simbolična, dobrodošla. To neće spasiti Hrvate tamo, ali je lijepo da osjete našu blizinu i kada nešto zajednički kao Crkva možemo učiniti za njih. Isto tako skupljamo i za Ukrajinu i to da im pružimo i čašu vode već je velik znak podrške i solidariziranja s njima. Ali, da bismo mogli imati ljubavi prema svakom bližnjem u potrebi, treba nam prvo ukorijeniti se u Bogu i obratiti se od sebičnosti“, poručio je biskup Košić.

Na kraju čestitao je i roditeljima na velikodušnosti prihvaćanja života te izrazio nadu kako ako bude takvih više primjera možda jednom naše župe neće imati negativnu statistiku s više umrlih nad rođenima. „Po krštenju se postaje dijete Božje. To je prvi sakrament kojim ulazimo u Crkvu i koji nas preporađa da postanemo ne samo djeca zemlje nego i djeca neba. Da živimo ne samo ljudskim, već i Božjim nebeskim životom. Mi se u crkvi radujemo svakoj brojnoj obitelji i svakom djetetu jer nas je sve manje. Zato kada imamo primjere poput vas, osobito vaše brojne obitelji, onda to valja istaknuti visoko kako bi i drugi promislili o tome i vidjeli da je to itekako moguće“, zaključio je biskup Košić.

Koncelebrirao je domaći župnik Branko Koretić, a služio je đakon Josip Bulat. Na kraju mise, uime cijele župne zajednice i uime članova Udruge Josip Juraj Posilović predsjednica udruge Josipa Hlevnjak darovala je biskupu Košiću kip nadbiskupa Posilovića kao trajni znak zahvalnosti za angažman, trud i pomoć oko postavljanja spomenika toga znamenitog Ivanićgrađanina, koji se od 2019. nalazi u gradskom parku u blizini crkve.