Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić uručio „Odlikovanje sv. Kvirina“

Sisak (IKA)

Devetnica uoči svetkovine sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i župe sv. Kvirina, kojom će se vjernici u bazilici Sv. Kvirina u Sisku duhovno pripravljati za proslavu svoga zaštitnika, započela je u nedjelju 26. svibnja svečanim misnim slavljem koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić.

U koncelebraciji su bili rektor bazilike mons. Zdravko Novak, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, kancelar mr. Janko Lulić, župnik iz petrinjske župe Preobraženja Gospodnje vlč. Damir Ceković i župnik iz Veleševca vlč. Kristijan Krajnović.

Već tradicionalno, tom prigodom biskup je uručio „Odlikovanje sv. Kvirina”, znak priznanja u Sisačkoj biskupiji onima koji se posebno trude svjedočanstvom i primjerom živjeti svoju vjeru. Ovogodišnji dobitnici odlikovanja su Milka Zorko iz župe Voloder te Marija Petko iz župe Veleševec.

U homiliji biskup je govorio o mučeništvu sv. Kvirina, podsjetivši kako se on nije želio odreći i zanijekati Krista te je zato mučen i ubijen u Sabariji. „Želimo da sveti Kvirin stalno nadahnjuje kršćane Siska, Sisačke biskupije, ali i šire. On je europski svetac, ali jesu li naši europski temelji i danas postavljeni na tim apostolima, mučenicima i svjedocima Krista, to je pitanje? Pitanje je i što će biti od te naše Europe i kuda ona ide. Hoće li ona biti samo neki trgovinski savez u kojem se ne zna tko je tko? Danas se sve više govori o europskim građanima, više se ne govori o europskim narodima te se želi stvoriti nadržava Europske unije. To su pitanja koja su svakako i pred nama. Znamo kako je sveti papa Ivan Pavao II. želio da se u Lisabonski ugovor stavi da je Europa sagrađena na kršćanskim temeljima, ali na žalost nije uspio. Možda nas probude ovi koji nadiru s istoka i koji žele zauzeti tu našu Europu. Možda se onda sjetimo tko smo i što smo i koje je naše uvjerenje i na čemu je izgrađen ovaj kontinent te koja je njegova prošlost i što želimo da bude njegova budućnost“, poručio je biskup, podsjetivši još na misijsku djelatnost Crkve.

Nakon popričesne molitve biskupu je na dolasku zahvalio domaći župnik i rektor bazilike mons. Zdravko Novak, čestitavši onima koji su primili ovogodišnje nagrade. Mons. Novak pozvao je sve okupljene na devetnicu koja se ove godine održava pod geslom „Ako me što zamolite u moje ime, ja ću to učiniti“.

Na kraju okupljene su pozdravile i misionarke kćeri Božje ljubavi s. Vedrana Ljubić i s. Paskazia Bushemere iz Ugande koje su toga dana obišle više sisačkih župa, posvjedočivši o svom pozivu i radu sa siromašnom djecom te onima najzapuštenijima na rubu društva.